Nyheter

ORIENTERTE OM KYPROS: Generalmajor Ingrid Gjerde er sjef for FN-styrken på Kypros og orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen på øya.

Ingrid Gjerde orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen på Kypros

Senere i januar skal Sikkerhetsrådet diskutere om FN-styrkens mandat skal forlenges.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalmajor Ingrid Gjerde er sjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros. Onsdag 12. januar orienterte hun FNs sikkerhetsråd om situasjonen på øya, skriver Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kypros har vært delt siden 1974 og FN overvåker en bufferrsone mellom den internasjonalt anerkjente Republikken Kypros og den nordlige delen av øya.

FN-styrken «UNFICYP» ble etablert i 1964. Norge deltok først i styrken fra 2014-2016 med styrkesjef generalmajor Kristin Lund og noen stabsoffiserer. Ingrid Gjerde tiltrådte som styrkesjef i mai 2021.

Norge har tidligere også hatt en rolle med Espen Barth Eide som FNs spesialrådgiver.

Les mer: Norge leder FNs sikkerhetsråd

Norge jobber aktivt for å øke kvinners deltakelse i FNs fredsoperasjoner, inklusive i lederposisjoner. Unficyp er et foregangseksempel med tredje kvinnelige styrkesjef på rad, står det i pressemeldingen fra UD.

Norge har formannskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

Senere denne måneden skal Sikkerhetsrådet diskutere om FN-styrkens mandat skal forlenges. Norge støtter forlengelse av mandatet, opplyser Utenriksdepartementet.

Les også: President Erdogan til Kypros for å markere årsdag for invasjon

Powered by Labrador CMS