Nyheter

KYIV: En ukrainsk soldat i Kyiv lørdag ettermiddag etter russiske styrker angrep byen.

Putin setter atomvåpen i høy beredskap

Søndag morgen meldes det om kamper i Kharkiv, Ukrainas nest største by. Her er de viktigste hendelsene søndag:

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

* Russlands president Vladimir Putin øker atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato. Bakgrunnen er det forverrede forholdet til Vesten på grunn av Ukraina-konflikten. I en TV-tale søndag viste Putin til det han kalte aggressive uttalelser fra Nato og de økonomiske sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

* Norske soldater på vei til Litauen.

* Ukraina har sendt inn en klage på Russland til Den internasjonale domstolen i Haag med krav om at landet stanser invasjonen. Det bekrefter president Volodymyr Zelenskyj søndag.

* Norge tillater at ammunisjon som er produsert her i landet, kan videreeksporteres til Ukraina, opplyser Utenriksdepartementet til VG.

* Søndag morgen meldes det om at pågår kamper i gatene i Kharkiv, Ukrainas nest største by, ifølge myndighetene i regionen.

* Russland opplyser at de har beleiret ukrainske byer. – I løpet av de siste 24 timene har byene Kherson og Berdjansk blitt fullstendig blokkert av de russiske væpnede styrkene, sier en talsmann for Russlands forsvarsdepartement, ifølge russiske nyhetsbyråer.

* EUs våpenleveranser har begynt å strømme inn i Ukraina. Betydelig mer er på vei. Det opplyser en EU-tjenestemann som søndag brifet journalister om situasjonen.

* Luftrommet ligger an til å bli stengt for russiske fly over hele Europa – inkludert i Norge. Et stort flertall av EUs medlemsland har nå varslet at de kommer til å stenge luftrommet for russiske fly – inkludert våre nordiske naboer Danmark, Finland og Sverige.

Uklare dødsfall

* De 13 ukrainske soldatene som torsdag ble meldt drept mens de forsvarte ei øy i Svartehavet, kan likevel være i live, mener den ukrainske grensevaktstyrken.

* FN bekrefter minst 240 sivile ofre, blant dem minst 64 drepte, i kampene i Ukraina siden torsdag da Russland invaderte landet. Tallene inkluderer opptelling fram til sent lørdag kveld og er basert på strenge bekreftelsesprosedyrer og metodologi, opplyser FNs nødhjelpskontor (OCHA).

G7 møte, FN og reaksjoner

* Frankrikes president Emmanuel Macron har bedt sin hviterussiske motpart beordre Russland til å fjerne sine styrker fra Hviterussland.

* Nord-Korea anklager USA for å være den utløsende årsaken til Ukraina-krisen, i det som er landets første offisielle reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina.

* Utenriksministrene fra G7-landene skal møtes digitalt søndag for å diskutere Ukraina-krisen. Japans statsmininister sier at han på nytt vil stadfeste Japans samarbeid med de øvrige partnerne i verdens ledende demokratiske økonomier – USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia – med mål om å bedre situasjonen i Ukraina-krisen.

* Elon Musk aktiverer satellittbasert internett i Ukraina. Aktiveringen var et svar på en anmodning fra Ukrainas digitaliseringsminister og visestatsminister Mykhailo Fedorov.

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber FNs generalsekretær António Guterres om å frata Russland stemmeretten i FNs sikkerhetsråd.

* Frankrike skal trappe opp sanksjonene mot Russland og vil levere mer militært utstyr til Ukraina, opplyser president Emmanuel Macrons kontor. Frankrike vil også sende drivstoff til Ukraina for å bidra til å kjempe mot den russiske invasjonen.

Kyiv

* En seks år gammel gutt er drept og flere andre såret i et angrep i den ukrainske hovedstaden, melder CNN. Angrepet skjedde i en vestlig bydel i Kyiv lørdag kveld, meldte CNN natt til søndag.

* Et russisk angrep rammet natt til søndag et atomavfallsanlegg i Kyiv, ifølge Ukrainas strålevernmyndighet. Angrepet ble registrert på overvåkingskameraer, opplyser strålevernmyndigheten ifølge avisen Kyiv Independent.

* En stor brann har brutt ut etter et rakettangrep mot Vasylkiv sørvest for Ukrainas hovedstad Kyiv, der det ligger en militærflyplass og et oljelager. CNN melder at det har funnet sted to store eksplosjoner ved Vasylkiv. Byen ligger rundt 30 kilometer unna hovedstaden.

Powered by Labrador CMS