Nyheter

LUFTFORSVARET: Kronprinsesse Victoria tar med ujevne mellom kortvarige dypdykk i forsvarets mangfoldige virksomhet og utvikling. Denne uken fikk hun opplæring av det svenske luftforsvaret i Uppsala, her fotografert sammen med flyvåpensjef, Carl-Johan Edström.

Svensk militærstrategi på kongsdatterens timeplan

Kronprinsesse Victoria av Sverige fikk opplæring av luftforsvaret i Uppsala denne uken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke var hun i Kenya med kronprins Haakon og FNs utviklingsprogram. Denne uken har kronprinsessen vært på skolebenken hos det svenske luftforsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kongelige har sin egen skreddersydde utgave av forsvarets høyskole. I praksis er utdannelsen både oppstykket og vil ingen ende ta.

Kronprinsesse Victoria tar med ujevne mellom kortvarige dypdykk i forsvarets mangfoldige virksomhet og utvikling. Hensikten er at tronarvingen skal lære og forstå mer av hva som foregår på innsiden av Sveriges forsvar.

Les også: Nye forutsetninger for Norge i det nordiske forsvarssamarbeidet.

Sikkerhetspolitikk

I år har den lærevillige kongsdatteren deltatt i en trinnvis utdannelse i regi av det svenske forsvaret. Det kombinerte kalender- og skoleåret begynte med noen dagers omfattende informasjon i Försvarsmaktens hovedkvarter.

I begynnelsen av august bar det videre til det ukelange Solbackakurset. Det kan minne om det norske Solstrandprogrammet, hvor ledere på høyt nivå skal bli enda bedre. Det er knyttet til Handelshøgskolen i Bergen.

Også Solbackakurset jakter sentrale beslutningstagere, fra både nasjonale myndigheter, kommuner og næringsliv. I den svenske varianten står forsvarsledelsen, forsvarshøyskolen og det som tilsvaret Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap bak kurset.

Kulepunktene for Sveriges neste statsoverhode var at hun skulle forstå mer av sitt lands sikkerhetspolitikk, kriseberedskap og totalforsvar. Forsvarssjef Micael Bydén bidro sammen med de rundt 40 deltagerne på årets Solbackakurs.

Militærstrategi

Neste etappe i den militære opplæringsstafetten 2022 har vært knyttet til de forskjellige våpengrenene, blant annet luftforsvaret i Uppsala. Kronprinsessen har deltatt i øvelser med fokus på militærstrategi og ledelse. Av den informasjon som er offentlig tilgjengelig fra årets sluttspurt er også opplæring på «högre taktisk ledningsnivå».

Det var på Uppsala slott beslutningen som førte Sverige inn i trettiårskrigen ble tatt. I Rikssalen der abdiserte dronning Christina i 1654.

Dagens svenske tronarving hadde ikke Uppsala slott som mål for sitt besøk denne gangen. Heller ikke Uppsala universitet, som er Nordens eldste.

KENYA: Fra kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakons besøk i Kenya, her under feltbesøk i Mangroveskogen med lokale FN ansatte og UNDP representanter i Kenya forrige uke.

Uppsala sentralt

At kronprinsessens opplæring hos luftforsvaret skjedde i universitetsbyen fra 1477 er ingen tilfeldighet. Garnisonen ligger like nord for Uppsala sentrum. Det som kalles Upplands flygflottilj ble tatt i bruk i 1943, men nedlagt i 2003.

Etter Russlands annektering av Krim i 2014 tverrvendte imidlertid svenske myndigheter etter flere års kraftige nedskjæringer i forsvarsbevilgningene.

Da kom Upplands luftflåte, kalt F 16, til heder og verdighet igjen. Den formelle nyinnvielsen skjedde 14. oktober i fjor. De skriver om seg selv at de «har ansvar for kampstyring av Luftforsvarets kampfly og konstant overvåking av svensk luftrom».

Kronprinsesse Victoria er langt fra alene om å være inkludert i den militære skolestua hos F 16 i Uppsala. Vernepliktige soldater utdanner seg til videre tjeneste på en rekke områder, blant annet innen sikkerhet, redningstjeneste og luftovervåkning.

Totalt har Upplands flygflottilj cirka 750 ansatte.

Powered by Labrador CMS