Nyheter

LOVLØST: Lokale innbyggere bevæpnet med machete i et forsøk på å beskytte seg selv og nabolaget mot den voldsomme gjengaktiviteten i Port-au-Prince, Haiti i mai 2023.

FN vil ha styrker til Haiti

FNs generalsekretær António Guterres ber igjen om at det opprettes en multinasjonal styrke til å bekjempe gjengveldet og gjenopprette lov og orden i Haiti.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs generalsekretær António Guterres understreket at han ikke ber om en militær styrke eller en politisk delegasjon, men han appellerte til medlemmene av sikkerhetsrådet og andre land om å handle raskt for å sende en robust internasjonal styrke til Haiti.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Haitis myndigheter har bedt om en slik styrke siden oktober, og Guterres har lett etter et land som er villig til å lede styrken.

Les også: Millionkontrakt om ny taktisk radio til Forsvaret

To åpenbare kandidater er Canada og USA, men begge har vegret seg. USAs utenriksminister Antony Blinken sa torsdag at USA er engasjert i å finne et land som er villig.

Guterres besøkte Haiti lørdag og fortalte journalistene at væpnede gjenger har kvelertak på befolkningen.

– Det haitiske folket er fanget i et levende mareritt. De humanitære forholdene er mer enn forferdelige, sa han.

FNs Haiti-utsending William O'Neill, som nettopp har rundet av en ti dager lang granskingsreise, sier det trengs mellom 1000 og 2000 politifolk med ekspertise i organisert bandekriminalitet og finansieringen av slik kriminalitet, samt i kidnappinger og arbeid i byer.

Powered by Labrador CMS