Nyheter

LOVLØST: Lokale innbyggere bevæpnet med machete i et forsøk på å beskytte seg selv og nabolaget mot den voldsomme gjengaktiviteten i Port-au-Prince, Haiti i mai 2023.
LOVLØST: Lokale innbyggere bevæpnet med machete i et forsøk på å beskytte seg selv og nabolaget mot den voldsomme gjengaktiviteten i Port-au-Prince, Haiti i mai 2023.

FN vil ha styrker til Haiti

FNs generalsekretær António Guterres ber igjen om at det opprettes en multinasjonal styrke til å bekjempe gjengveldet og gjenopprette lov og orden i Haiti.

Publisert

FNs generalsekretær António Guterres understreket at han ikke ber om en militær styrke eller en politisk delegasjon, men han appellerte til medlemmene av sikkerhetsrådet og andre land om å handle raskt for å sende en robust internasjonal styrke til Haiti.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Haitis myndigheter har bedt om en slik styrke siden oktober, og Guterres har lett etter et land som er villig til å lede styrken.

Les også: Millionkontrakt om ny taktisk radio til Forsvaret

To åpenbare kandidater er Canada og USA, men begge har vegret seg. USAs utenriksminister Antony Blinken sa torsdag at USA er engasjert i å finne et land som er villig.

Guterres besøkte Haiti lørdag og fortalte journalistene at væpnede gjenger har kvelertak på befolkningen.

– Det haitiske folket er fanget i et levende mareritt. De humanitære forholdene er mer enn forferdelige, sa han.

FNs Haiti-utsending William O'Neill, som nettopp har rundet av en ti dager lang granskingsreise, sier det trengs mellom 1000 og 2000 politifolk med ekspertise i organisert bandekriminalitet og finansieringen av slik kriminalitet, samt i kidnappinger og arbeid i byer.

Powered by Labrador CMS