Nyheter

STYRKER TIL GAZA: En av løsningene som har blitt sett på er å opprette en flernasjonal styrke bestående av amerikanske soldater, som kan utplasseres på Gazastripen.

Flere land ser på mulige løsninger for Gaza

USAs utenriksminister Antony Blinken ser på Gazastripens framtid.  

Publisert Sist oppdatert

Status quo der den palestinske islamistgruppen Hamas kontrollerer den tett befolkede enklaven, kan ikke fortsette. Men Israel har heller ikke noe ønske om å styre Gazastripen, uttalte Blinken i en høring i en komité i Senatet tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Mellom disse to ståstedene finnes det en rekke mulige løsninger som vi ser svært nøye på nå, noe også andre land gjør, sa Blinken.

Blinken mener at det fornuftigste scenarioet på sikt kan være at «en effektiv og gjenoppbygget palestinsk selvstyremyndighet» styrer Gazastripen, men at det er et spørsmål om hvorvidt en slik løsning kan oppnås.

– Og hvis man ikke kan, så finnes det andre midlertidige løsninger som kanskje kan omfatte flere andre land i regionen. Det kan dreie seg om internasjonale byråer som kan bistå med både sikkerhet og styre, sa Blinken.

Bloomberg meldte tirsdag at USA og Israel angivelig ser på muligheten for at en løsning kan omfatte en flernasjonal styrke, som kan bestå av amerikanske soldater, eller at Gazastripen midlertidig underlegges FN-oppsyn.

Det hvite hus opplyser i en kommentar at å sende styrker til Gazastripen som del av en fredsbevarende styrke ikke er noe som vurderes eller diskuteres.

– Vi har bare hatt svært innledende samtaler om hvordan Gazas framtid kan bli. Jeg regner med at dette vil være et tema for en god del diplomatisk innsats med tiden, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller.

Powered by Labrador CMS