Nyheter

UNDER LUPEN: Forståsegpåere har vurdert de nye uniformene og avgitt sin dom. Her er uniformene avbildet på Akershus festning.

Soldaten, moteeksperten og politikeren: Dette er dommen over de nye uniformene

Kvalitet, gjenbruk og klær som er tilpasset brukeren, trumfer design og utseende hos alle som har vurdert de nye uniformene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets nye uniformer ble presentert i Fanehallen på Akershus festning tirsdag. Dermed er det klart hvordan den fremtidige nordiske soldaten skal se ut – anskaffelsen av det såkalte Nordic Combat Uniform systems (NCU) gjøres sammen med Sverige, Danmark og Finland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets forum har spurt forskjellige aktører hva de syns om de nye uniformene.

Forsvarets sjefsersjant

– Det er en nødvendig utstyrsrevolusjon for våre soldater i årene som kommer, sier Rune Wenneberg.

Forsvarets sjefsersjant sier at nye uniformer for soldater i Forsvaret er en etterlengtet modernisering. Han forteller at han har fulgt prosjektet med å velge en ny kampuniform fra «sidelinjen» over flere år.

– Under testingen har også soldatene vært med på utprøvingen av uniformene – deres behov har blitt tatt på alvor.

Rune Wenneberg, her sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen, er god fornøyd med det nye uniformssystemet.

– NCU (Nordic Combat Uniform) viser at vi tar soldatrollen på alvor. Det gir økt overlevelse, utholdenhet og evne til å operere mer effektivt i alle klimasoner. I motsetning til tidligere har vi nå valgt et uniformsystem som kan tilpasses ulike klimatiske forhold, sier Wenneberg.

Han trekker blant annet fram at uniformene er mer funksjonelle og slitesterke, de puster bedre og de er lettere enn uniformene som brukes i dag.

– Alt henger sammen med alt ved dette uniformssystemet fra lommenes plassering, til knebeskytterene og uniformene er også tilpasset ny bæreutrusting og sekker som kommer. Det er også første gang det blir tatt på alvor at soldater kommer i ulike størrelser og fasonger, og at soldater både er kvinner og menn, sier Wenneberg.

Han trekker også fram at det nye uniformssystemet vil tåle en større slitasje over tid.

– At kvaliteten på materialene som blir brukt er av så høy kan gi en besparelse på sikt.

Wenneberg viser til at det er et behov for rundt 75.000 nye uniformer i Forsvaret, og han håper at man finner finansiering for det.

Moteeksperten

– Rent visuelt er de estetiske, ser fine ut og er uten for mye dilldall, sier journalist og moteekspert Elise Alexandra Gulbrandsen i VGs MinMote til Forsvarets forum.

– Men det viktigste med forsvarstøy og uniformer er ikke utseendet, men funksjonalitet. At det kan brukes lenge og av mange.

I MINMOTE: Elise Alexandra Gulbrandsen er moteekspert og journalist i VGs MinMote.

I NRK-serien Sløsesjokket var Jørgine «Funkygine» Vasstrand og Christian Strand på besøk hos Forsvaret på Sessvollmoen. Der ble det kastet ett tonn klær, og programlederne ble fortalt at det tilsvarte mengden Forsvaret kaster på én dag.

– Det skaper enorme mengder avfall, men Forsvaret har sagt at de skal ta grep, sier moteeksperten.

Gulbrandsen legger også vekt på at uniformene bør lages med tanke på funksjonalitet for begge kjønn.

– Jeg håper at de ikke først og fremst er designet for herrekropp. Den skal være komfortabel for alle som skal ha den på seg.

Det gjelder også de innerste plaggene, som ullundertøy, legger hun til.

Stortingspolitikeren

PÅ STORTINGET: Bård Ludvig Thorheim sitter på Stortinget for Høyre. Han har dessuten bakgrunn fra Forsvaret.

– Først må jeg si at det er svært positivt med nordisk samarbeid her og en norsk leverandør. Det er helt strålende og i tråd med det man ønsker politisk, skriver Bård Ludvig Thorheim (H) til Forsvarets forum om de nye uniformene.

Thorheim har selv bakgrunn fra Etterretningstjenesten. Han mener at designet på de nye uniformene ser funksjonelt og bra ut, og at han selv hadde trivdes i lignende plagg på jakt.

Les mer om Thorheims militære karriere: – Kan vi ikke forsvare oss, er all annen politikk overflødig

– Kvaliteten på disse plaggene er helt avgjørende for at soldatene våre får utført oppdraget godt under all slags værforhold. Lav vekt, robust stoff og god isolering vet alle at er viktig.

Høyre-politikeren sier at han stoler på at det er gjort gode tekniske vurderinger og at han håper at soldatene blir fornøyde.

Arbeidstakerorganisasjonene

POSITIV: Jens Jahren er leder i BFO.

Jens Jahren, leder for Befalets fellesorganisasjon (BFO), vil ikke si noe om uniformens utseende, i og med at kamuflasjemønsteret ennå ikke er presentert.

Men han ser på det nye samarbeidet som noe positivt.

– Det er positivt med et større prosjekt som kan levere et viktig produkt for de som jobber i Forsvaret. Anerkjente leverandører bør også gi gode produkter.

– Så er det alltid mange meninger om uniformer gitt at det er noe som brukes hver dag og er viktig både når det gjelder funksjon og hvordan de er å bruke, sier Jahren.

TVO (Tillitsvalgtordningen i Forsvaret)

— Først og fremst mener TVO det er svært positivt at PBU (personlig bekledning og utrustning, red.anm) til Forsvarets personell prioriteres. Vi vet at en avtale som dette er kostbart, og at prioriteringen er et bevisst valg fra Forsvarets ledelse, sier landstillitsvalgt Eirik Eiksund.

TILLITSVALGT: Eirik Eiksund er landstillitsvalgt i TVO.

Han mener at det viktigeste med de nye uniformene er mangfoldet av ulike størrelser og fasonger uniformene kan tilpasses til.

– Forsvaret har hatt et etterslep på tilpasning av uniformer etter allmenn vernepliktig ble innført, og med de nye uniformene har vi blitt fortalt at dette ikke vil være et problem, sier Eiksund

Han sier at TVO har merket seg at høye kvaliteten på alle plaggene. Uniformen tåler det nordiske klima, og er både vanntett og luftige samtidig. Dette vil gi soldatene et enda bedre utgangspunkt for å kunne gjennomføre tjenesten sin, og kan minke risikoen for f.eks frostskader eller lignende, sier Eiksund.

— Soldatenes behov vil fortsatt være at de får utlevert nok utstyr til å gjennomføre tjenesten. TVO håper Forsvaret har lært av tidligere situasjoner, senest innrykket i januar, og at det bestilles inn nok utstyr til alle soldatene. Med de nye uniformene vil det fortsatt være helt nødvendig å få utlevert nok ullsokker og feltstøvler i riktig størrelser, sier Eiksund.

Powered by Labrador CMS