Nyheter:

NYTT UTSTYR: De nye skuddsikre vesten til det amerikanske luftvåpenet kan justeres for bedre individuell tilpasning.

Amerikanske soldater får vester tilpasset kvinnelige soldater

Det amerikanske luftvåpenet får skuddsikre vester tilpasset kvinnelige former.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir opprømt. Dette er et historisk øyeblikk. Det viser at militæret har begynt å verdsette oss kvinner mer, og skaffe oss utstyr som er spesiallaget for oss, sier Kiah C. Cook ved Kirtland Air Force Base i delstaten New Mexico til basens egne nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kvinnelige soldater fra ved Kirtland Air Force Base er blant de første til å få utlevert taktiske vester tilpasset en kvinnelig kropp.

Les også: Flere refses for frivillig «seksuell handling»

Etter flere år med bruk av taktiske vester formet etter den mannlige kroppen, fikk de kvinnelige soldatene vester som nå skal være nye og en bedre passende utrustning. Vestene er distribuert til alle kvinnelige sikkerhetsstyrker på installasjonen.

– Den nye kvinnelige kroppsbeskyttelse er annerledes enn den tekniske vesten vi bruker nå. Den er lettere, har et bøyd brystparti og kortere torsostørrelse, sier sersjant Brianne Tribani til hjemmesiden til Kirtland Air Force Base.

– I fare

De nye vestene har justerbar rygg, slik at de kan tilpasses forskjellig kroppsformer, i motsetning til tidligere utstyr, som bare fantes i én størrelse.

– Det gamle utstyret ga ikke mye rom for bevegelse. Så hvis vi var i situasjoner der vi måtte løpe eller komme oss raskt ut av et kjøretøy, var det til stort hinder. Det satte oss også i fare, siden det ikke passet oss godt nok til å beskytte oss skikkelig, sier Tribani.

BEDRE BESKYTTELSE: Pilot Kiah C. Cook viser frem den nye skuddsikre vesten på Kirtland Air Force Base i New Mexico.

Utstyr som passer kvinner er en del av det amerikanske forsvarets innsats for å skape et større mangfold blant ansatte og tjenestegjørende.

– Vi gjør alle den samme jobben i sikkerhetsstyrkene, vi er på samme lag. Å ha utstyr som passer de fysiske formene våre er et stort skritt mot mer inkludering i denne mannsdominerte bransjen, sier Tribani.

To typer

I Forsvaret får kvinnelige soldater beskyttelsesvester tilpasset feminine former.

– Beskyttelsesvestene er av to typer. En type er unisex og en type er spesielt tilpasset kvinner. For den siste typen er det en egen beskyttelsesplate som er formet for å være bedre tilpasset kvinner. Kvinner kan velge unisex hvis den passer bedre enn kvinnemodellen, og menn kan velge kvinnemodellen hvis den passer bedre enn unisex modellen, skriver Jannicke Hauan Strand, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, i en e-post.

Hun forteller at Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret bruker samme type beskyttelsesvester og stridsvester.

– Stridsvesten, som er en utstyrsvest uten beskyttelse, er unisex. Den har såpass mange justeringsmuligheter at den kan tilpasses den enkelte uavhengig av kjønn, fortsetter hun.

Powered by Labrador CMS