Nyheter

SIGNERT: Direktør for FMA Gro Jære og administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace Eirik Lie.

Har signert kontrakt om nytt norsk «supermissil»

Fredag signerte Forsvarsmateriell en kontrakt om Supersonic Strike Missile med Kongsberg Defence & Aerospace. Missilsystemet skal være klar for bruk fra 2035. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble kontrakten for det nye tysk-norske missilsystemet Supersonic Strike Missil (3SM) signert mellom Forsvarsmateriell (FMA) og produsenten Kongsberg Defence & Aerospace. 

3SM er «neste generasjons missilsystem». 

Det skriver Forsvarsmateriell i en pressemelding. 

– Norge har en lang historie med å utvikle avanserte missilsystemer, og det er viktig at vi opprettholder og videreutvikler den eksisterende kompetansen og posisjonen Norge har innen missilteknologi, sier direktør i FMA Gro Jære. 

«Et viktig steg»

Kontrakten med KDA er ifølge Jære «et viktig steg i utviklingen av et nytt slagkraftig våpensystem for bekjempelse av sjømål». 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norske og tyske underleverandører vil være betydelig involvert i utviklingen, i tillegg til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). 

Norsk andel i innledende designfase er i overkant av én milliard kroner. Dette inkluderer merverdiavgift, usikkerhetsavsetning og gjennomføringskostnader.

– Missilprosjektet 3SM viser hvordan samarbeid på tvers av landegrenser og industri bidrar til å styrke forsvarsevnen i Norge, Tyskland og allierte land, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace. 

Arvtakeren etter NSM

Det nye missilet vil bli arvtakeren etter Naval Strike Missile (NSM) og har motor av typen ramjet, som kjennetegnes ved at den ikke har tradisjonelle deler som kompressorer eller turbiner.

Supersonic Strike Missile vil ha en betydelig lengre rekkevidde enn NSM. Det består av en avansert sensorpakke og er primært et missil for maritime mål. Det kan imidlertid også brukes mot mål på land. 

Missilet skal etter planen være klar for bruk på fremtidige minefartøy fra 2035. 

Ifølge den nye langtidsplanen for forsvarssektoren, skal Sjøforsvarets flåtestruktur gjennom en omfattende omstilling de neste årene. Fra 2030 skal Marinens flåte standardiseres, med nye fregatter, nye ubåter, og nye standardiserte fartøy i to størrelser. De standardiserte fartøyene skal brukes i både Kystvakten og i Marinen. 

Powered by Labrador CMS