Nyheter

VÅTT HAVARI: Et F-15D havnet i en irrigasjonskanal ved siden av rullebanen til Kingsley Field i Oregon, 15. mai 2023. Bildet viser også tiltak for forhindre lekkasje av drivstoff.

Amerikansk kampfly havnet i kanal

Landingen gikk ikke helt etter planen for F-15D-piloten i delstaten Oregon på USAs nordvestkyst.

Publisert Sist oppdatert

Et F-15D kampfly tilhørende det amerikanske flyvåpenet havnet mandag klokken 15:15 utenfor rullebanen ved Kingsley Field under landing, skriver 173. Fighter Wing i en pressemelding.

Et bilde publisert i pressemeldingen viser en skadet flykropp delvis nedsunket i en kanal i landlige omgivelser.

Flyet var i ferd med å returnere til flybasen etter et rutinemessig treningsoppdrag da ulykken skjedde.

Det står videre at piloten kom seg trygt ut av flyet og ble senere transportert til SkyLakes Medical Center for evaluering. Det var kun én person om bord. En granskning av hendelsen pågår.

Tok miljøgrep

I en oppdatering fra 173. Fighter Wing står det at piloten ble utskrevet fra sykehuset samme dag med lettere skader.

Det presiseres at flyet etter landing på rullebanen havnet i en irregasjonskanal på sørsiden av rullebanen.

«Basert på vår foreløpige evaluering av vannet i kanalen, tror vi ikke flyet lekker petroleumsprodukter,» sier oberst Micah Lambert, nestkommanderende ved 173. Fighter Wing i pressemeldingen.

Lambert legger til at de er opptatt av å minimere påvirkning på miljøet, og har etter havariet gjort forebyggende tiltak for å hindre at drivstoff og andre stoffer lekker ut i kanalen. Neste steg blir å fjerne flykroppen fra kanalen på en trygg måte.

30 millioner dollar

F-15A og C har ett sete, mens F-15B, D og E har to seter. F-15 er 19,44 meter langt og har et vingespenn på 13 meter, opplyser US Air Force på sine nettsider. USA har i dag 249 F-15.

Modellene F-15 C og D koster omlag 30 millioner dollar per stykk, og disse skal gradvis fases ut og erstattes med det nye F-15EX, skriver Military.com.

Siden det amerikanske luftvåpenet startet å fly F-15 på1970-tallet har flytypen vært involvert i 160 såkalte «Class-A mishaps», som i korte trekk betyr dødelige og kostbare krasj. Totalt er 45 piloter omkommet i disse ulykkene, ifølge Military.com.

TAKTISK KAMPFLY: Et F-15 tar av fra Elmendorf Air Force Base i Alaska. Illustrasjonsfoto.

F-15 Eagle

  • Fløy første gang 27. juli 1972, og ble begynt levert det amerikanske flyvåpenet fra 1975.
  • Ble første gang brukt i kamp av det israelske flyvåpenet 27. juni 1979 mot syriske MiG-21.
  • Brukt av det amerikanske flyvåpenet i Golfkrigen 1990–1991.
  • Over 1600 F-15 er produsert, og flytypen er eksportert til Israel, Japan, Saudi Arabia, Singapore og Sør-Korea, og er under levering til Qatar. Kilde: Store norske leksikon.
Powered by Labrador CMS