Nyheter

NEDLAGT: Den nedlagte luftforsvarsstasjonen Mågerø er godt egnet til å ta i mot ukrainske flyktninger, mener Venstre-politiker André Skjelstad. Dette bildet er fra en militærøvelse på området i 2021.

Venstre vil huse ukrainske flyktninger i nedlagt luftforsvarsbase

Den tidligere luftforsvarsstasjonen Mågerø er godt egnet for å ta i mot flyktninger, mener André N. Skjelstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med uttalelse fra Forsvaret:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2012 vedtok Stortinget at den tidligere basen som blant annet overvåket norsk luftrom, skulle legges ned.

Og siste militære avdeling flyttet ut i januar 2019 fra basen som bygget på 1930-tallet.

Nå mener Venstre-politiker André Skjelstad at i stedet for å selge luftforsvarsstasjonen, bør det brukes til å huse ukrainske flyktninger.

«Den godt beskyttede leiren i naturskjønne omgivelser på Tjøme må anses å være svært godt tilrettelagt for en slik oppgave. Det bør derfor være naturlig å vurdere å stanse salgsprosessen midlertidig inntil behovet for tilgjengelige flyktningmottak er avklart», heter det blant annet i et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Skjelstad mener videre at fjellhallen på Mågerø bør kunne brukes som tilfluktsrom dersom behovet oppstår.

Forsvaret forum har tatt kontakt med Forsvarsbygg som er ansvarlig for avhendingen, det vil si salget av Mågerø. De viser videre til Forsvarsdepartementet for svar på eventuelle spørsmål om salget og om stasjonen er egnet for å ta i mot flyktninger.

Ifølge Forsvarsdepartementet (FD) kan ikke de besvare spørsmål knyttet til bruken av Mågerø på nåværende tidspunkt.

FD viser videre til Forsvaret for eventuelle spørsmål.

– UDI (Utlendingsdirektoratet) har sendt en henvendelse til FD om hvilke muligheter som finnes. Per nå er det dialog mellom disse to partene, og derfor blir det prematurt å svare på dine spørsmål, all den tid Forsvaret ikke har fått i oppdrag å se på dette ennå, skriver talsperson i Forsvaret, Endre Nedberg til Forsvarets forum.

Forsvarets forum har stilt flere spørsmål i tilknytning om det kan være aktuelt å bruke Mågerø til å huse flyktninger til Forsvaret. Vi oppdaterer så snart et eventuelt svar foreligger.

Powered by Labrador CMS