Nyheter

HØYTFLYGENDE: Et U-2 over en amerikansk base i Sør-Korea i 2008. Nå planlegger det amerikanske luftforsvaret å pensjonere sine 27 eksemplarer av flyet.

USA vil pensjonere «Dragekvinnen»

Det amerikanske luftforsvaret vil slutte å bruke spionflyet U-2 innen 2026.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spionflyet U-2 fløy første gang i 1955 og ble satt i tjeneste året etter. Det ikoniske flyet er fortsatt i bruk av det amerikanske luftforsvaret, men nå nærmer det seg slutten for arbeidshesten fra den kalde krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA planlegger å pensjonere flyet i 2026, skriver nettstedet Defense News.

U-2 ble laget for å kunne fly svært høyt, og dermed være utenfor rekkevidden til datidens luftvern mens det spionerte over fiendtlig territorium. Flyet fikk kallenavnet Dragon Lady – Dragekvinnen.

I 1960 ble U-2 brukt til å oppdage ballistiske missiler på Cuba, noe som bidro til å utløse Cuba-krisen i 1962.

I 1960 ble et U-2 på vei fra Pakistan til Bodø skutt nett over Sovjetunionen. Hendelsen førte til at Sovjetunionens daværende leder Nikita Khrusjtsjov truet med å bombe Bodø, dersom ikke Norge sluttet å la USA bruke den norske flybasen til spionflyene.

Spionsatellitter, og senere droner, overtok mye av jobben som kan gjøres med U-2, men flyet ble brukt av USA både i Afghanistan og Irak.

Det amerikanske luftforsvaret har i dag 27 operative U-2, ifølge Defense News.

Powered by Labrador CMS