Nyheter

ANGREPSFLY: Et A-10 Thunderbolt II fra det amerikanske luftforsvaret.

USA vil pensjonere «vortesvinet»

Forsvarskomiteen i Senatet vil utfase deler av USAs flåte av angrepsflyet A-10.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

A-10 har tjenestegjort i mange av krigene USA har deltatt i siden jomfruturen i 1972: Krigen i Afghanistan, på Balkan, mot den islamske staten og under begge Irak-krigene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå kan det gå mot slutten for det amerikanske angrepsflyet. Forsvarskomiteen i Senatet foreslår å pensjonere 21 A-10 på flybasen Fort Wayne i delstaten Indiana. Flyene skal i så fall erstattes av F-16. Det skriver forsvarsmagasinet Defense News.

Ifølge Defense News har det amerikanske luftforsvaret lenge ønsket å fase ut A-10-flyene, noe Kongressen ikke har vært enig i før nå. Ifølge avisen Politico vil også Representantenes hus stemme for kutte i A-10-fly.

A-10 flyene ble først tatt i bruk i 1977. De siste eksemplarene ble produsert i 1984, og er snart 40 år gamle. Flyet flyr sakte, sammenliknet med moderne kampfly. Ifølge Defense News er det amerikanske luftforsvaret bekymret for at det ikke vil holde mål mot moderne luftforsvar.

– A-10 er en god plattform under milde omstendigheter. Jeg ser ikke for meg at vi går inn i områder med milde omstendigheter i fremtiden, har general C. Q. Brown i luftforsvaret uttalt til forsvarsmagasinet.

Flyets fulle navn er A-10 Thunderbolt II, men det har fått kallenavnet «Warthog» – «Vortesvin» – på grunn av utseende. Det er laget for nærstøtte til bakkestyrker, ved å angripe stridsvogner, pansrede kjøretøy og fiendtlige styrker.

Powered by Labrador CMS