Nyheter:
Forsvaret nevner ikke lovbrudd i redegjørelse til Forsvarsdepartementet
Forsvarsdepartementet bestilte en fullstendig redegjørelse. Svaret anser de for å være et utgangspunkt for videre dialog.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I juni skrev Forsvarets forum om mangler på personlig bekledning og utrustning (PBU) i Forsvaret, og hasteanskaffelsene Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har gjennomført for å bøte på utfordringene. Prislappen var på over 400 millioner kroner, og deler av innkjøpene ble gjort direkte fra leverandør – uten kunngjøring og konkurranse.
Les mer om dette i faktaboksen lenger ned i saken.
Forsvarsdepartementet (FD) har bedt om en fullstendig redegjørelse fra Forsvaret om saken, inkludert foranledning, årsak og oppfølging av forholdene som var omtalt i artiklene til Forsvarets forum.
– Det er i tillegg bedt om en redegjørelse for eventuelle tiltak Forsvaret anser nødvendig, samt når disse vil bli eller er iverksatt med tilhørende frister, skrev kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i FD i juli.
Nå ligger redegjørelsen på FDs bord. At FLO har innrømmet lovbrudd, er ikke nevnt.
– Forsvaret har gitt en overordnet redegjørelse for et komplisert og sammensatt saksforhold. Forsvarsdepartementet anser Forsvarets redegjørelse som et utgangspunkt for videre dialog, skriver spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet i en e-post til Forsvarets forum.
Hun opplyser at redegjørelsen nå er til behandling i departementet.
Har ikke vurdert lovlighet
I forbindelse med hasteinnkjøpene er det gjennomført 56 anskaffelser hvor EØS-avtalen artikkel 123 legges til grunn. Benyttes denne artikkelen, trenger ikke Forsvaret å gjennomføre kunngjøring eller konkurranse, som ellers er påkrevd når de inngår avtaler. Forsvaret omgikk prosessen fordi varene ble ansett å være «uunnværlig for forsvarsformål».
Det ble kjøpt inn alt fra stridssekker og ullsokker, til penuniformer og bereter, med denne unntaksbestemmelsen til grunn. Ved spørsmål om hvorvidt bereter til Lottene og ferdighetsmerker var «uunnværlige», vedkjente FLO overfor Forsvarets forum før sommeren at å kjøpe inn disse direkte gjennom artikkel 123 medførte et brudd på anskaffelsesloven. Dette nevnes ikke i redegjørelsen.
Det er heller ikke vurdert i redegjørelsen hvorvidt flere av artiklene er anskaffet i strid med loven.
– Hva tenker FD om at FLO ikke har tatt stilling til hvorvidt loven kan være brutt ved flere av innkjøpene enn de Forsvarets forum konkret har stilt spørsmål ved?
– Forsvarsdepartementet forventer at lover og regelverk etterleves. Forsvarets anskaffelser er et område som nå følges opp særskilt i styringsdialogen, svarer Frisch i FD.
Inkurie
At FLO ikke har søkt til FD om godkjennelse for å gjennomføre innkjøpene, noe som ifølge Forsvarets rutiner skal gjøres ved bruk av EØS-avtalen artikkel 123, tas opp i redegjørelsen: «Det ble ved en inkurie ikke søkt FD om godkjennelse før avtalene ble inngått slik sektorens interne instrukser (ARF) tilsier.»
– Er dette en tilstrekkelig begrunnelse, etter FDs synspunkt?
– Forsvarsdepartementet forventer at Forsvaret overholder anskaffelsesregelverket, slik at regelverksbrudd ikke skal skje. Vi anser ikke dette å være en begrunnelse, skriver spesialrådgiver Frisch.
Prioriterte det som etter Forsvarets syn er viktig
Forsvarets forum har også sendt følgende spørsmål til Forsvarssjefens pressetalsapparat:
– Forholdene det ble lagt vekt på i artiklene departementet viser til, var særlig lovbruddene FLO erkjente. Disse er fraværende i redegjørelsen fra Natvig. Hva er grunnen til det?
Forsvaret har ikke besvart dette spørsmålet konkret. I stedet har de gitt en generell uttalelse om redegjørelsen, oversendt av talsperson for Forsvaret, Per-Thomas Bøe.
«Redegjørelsen omfatter Forsvarets vurdering av foranledning, årsak og oppfølging av de forholdene som er nevnt i medieoppslagene. Forsvaret har videre vurdert tiltak som er nødvendige for å unngå tilsvarende situasjon i fremtiden. Forsvaret har dermed redegjort for de forholdene som er omtalt, og prioritert hva som etter Forsvarets syn er viktig, slik at Forsvarsdepartementet skal få en helhetlig forståelse av saken som utgangspunkt for videre dialog.»
Tærer på lagre
I redegjørelsen fra Forsvarsstaben heter det at «bakgrunnen for anskaffelsene var at lagerbeholdningene over tid hadde blitt redusert, hvilket resulterte i kritiske mangler på PBU». Manglene på PBU oppsummeres i tre forhold:
- Internasjonale leverandørkjeder og strenge kravsspesifikasjoner fører til lange ledetider (tiden fra en ordre mottas til leveringen, journ. anm.) på anskaffelser. Det går betydelig tid fra et behov oppstår til artikkelen kan leveres.
- Finansieringsmodellen som ligger til grunn for innkjøp, nemlig at de ulike avdelingene i Forsvaret melder inn til FLO hva de trenger av materiell og først betaler når varene er levert, bidrar til at Forsvaret ikke har finansiering til å bygge opp store lagre til daglig drift. I stedet må tære på de lagre som finnes til de er tomme før nye anskaffelser kan gjennomføres.
- Manglende eller utgåtte rammeavtaler er også årsak til at manglene oppstod. Selv om det av kostnadshensyn er ønskelig med noe «underdekning» på avtaler, har dekningen vært under det ønskede nivået.
Til Forsvarets forum opplyste Forsvarets logistikkorganisasjon at lav rammeavtaledekning - og en ubalanse mellom antall avtaler og tilgjengelig kapasitet - var hovedårsaken til at hasteanskaffelsene måtte gjennomføres. Denne ubalansen nevnes ikke i redegjørelsen.