Nyheter

HJELM: Norge sender blant annet vester og hjelmer til Ukraina. Her prøver en fersk rekrutt på en hjelm, under innrykk på Bardufoss.

Norsk utstyr til Ukraina har vært mangelvarer i Norge

Tusenvis av utstyrartikler det tidligere har vært mangler på i Det norske forsvaret er sendt til Ukraina. Forsvaret sier noe av det skulle utfases og at det har nok til dem som er i daglig tjeneste.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld sendte Forsvarets av gårde norsk forsvarsmateriell med Hercules-fly og lastebil. Utstyret skal først til Polen, deretter videre til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utstyret består av 1.500 skuddsikre vester, 5.000 hjelmer, 15.000 feltrasjoner, 1.000 vernemasker med filter, 2.000 soveposer, 10.000 liggeunderlag og noe bekledning.

Som NRK skrev mandag kveld, har noe av dette utstyret vært omtalt som mangelvarer i Norge. Høsten 2020 manglet det skuddsikre vester og i forkant av årets januar-innrykk var det manko på en rekke artikler.

Ifølge talsperson for Forsvarets logistikkorganisasjon, Hans Meisingset, er deler av utstyret som sendes til Ukraina utdatert.

– Alt materiellet er brukbart, men noe av det er under utfasing i Forsvaret, understreker Meisingset overfor Forsvarets forum.

Ifølge kommunikasjonssjef i Forsvaret, Eystein Kvarving, har Forsvaret i dag nok beskyttelsesutstyr til å kle opp egne soldater.

– Vi har stort sett nok utstyr til alle som er inne til tjeneste til daglig. Det vi ikke har utstyr til, det er de som er mobilisert i det vi kaller styrkestrukturen, altså hvis vi mobiliserer også de som er reserver, sier Kvarving til NRK.

Han understreker at utstyret gjør mer nytte for seg i Ukraina, akkurat nå.

– De har blitt angrepet av Russland, dette er materiell de har bedt om, og vi mener det er viktigere at de får det der nede enn at vi har det i Norge.

Powered by Labrador CMS