Nyheter

FINNMARK: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, Hærsjef Lars Lervik og sjef for Finnmark landforsvar Jørn Kviller på Porsangmoen.

Ordfører vil ha Nato-trening lengre øst i Finnmark

Ordfører Berit Ranveig Nilssen i Nesseby kommune i Finnmark ønsker å flytte grensen for hvor langt øst allierte styrker kan øve i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da Norge gikk inn i Nato ble det bestemt politisk at militære øvelser med allierte styrker ikke skulle skje i Øst-Finnmark. Grensen går øst for 24. lengdegrad, som går nord – sør i Finnmark, omtrent ved Hammerfest, skriver Klassekampen.

Med på grunn av den spente situasjonen og forholdet til Russland som har oppstått etter invasjonen av Ukraina, mener Nilssen at det er på tide å oppheve denne grensen.

– Vi føler oss tryggere med forsvarsnærvær, sier Nilssen til avisen, og peker på at regionen er den eneste i Norden der Nato ikke kan øve.

Hun støtter dermed ønsket til sjefen for Finnmark landforsvar, oberst Jørn Qviller, som vil at myndighetene revurderer de selvpålagte restriksjonene for hvor allierte kan øve.

Qviller foreslår at man i første omgang flytter grensen 65 kilometer østover. I dag ligger blant annet Porsanger garnison, Halkavarre skytefelt og Karigasniemi grensestasjon utenfor området der allierte kan øve.

– Vi må signalisere klart og tydelig at Norden skal forsvares. Også vi i Øst-Finnmark må omfattes av Natos kollektive forsvar, sier ordfører Berit Ranveig Nilssen.

Powered by Labrador CMS