Nyheter

FORSTYRRELSER: Luftfarttilsynet er bekymret for de 14 registrerte forstyrrelsene i norsk luftrom ved Finmark og områdene nær den russiske grensen.

Økte forstyrrelser i nordnorsk luftrom

Av 15 registrerte forstyrrelser i norsk luftrom hittil i år, har 14 kommet i Finnmark og områdene nær den russiske grensen. Luftfartstilsynet er bekymret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forstyrrelsene som er registrert er såkalte GNSS-forstyrrelser, skriver Avisa Nordland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– GNSS er signaler man mottar fra satellitt som gir posisjon og tidsbestemmelser. Det har etter hvert blitt en viktig del av luftfarten, både til posisjonsbestemmelser og navigasjon, sier avdelingsdirektør for fagavdeling Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynet.

Han sier det ikke er noe som tyder på at det har vært forsøk på å hente ut informasjon, men at såkalt GNSS-jamming er i utstrakt bruk i konfliktsituasjoner.

– For eksempel i forbindelse med krigen i Ukraina ser vi at i området rundt Svartehavet slås signalene ut bevisst for å forhindre militær og sivil bruk. Men vi har ingen grunn til å tro det er slike intensjoner bak forstyrrelsene i Norge, sier Pedersen.

Han understreker at det ikke har oppstått noen konkrete hendelser der sikkerhetsnivået i luftfarten har vært truet.

– Men vi er bekymret over utviklingen med at GNSS-forstyrrelser opptrer enda oftere. sier han. I fjor ble det registrert totalt 24 slike forstyrrelser.

Tallene om GNSS-forstyrrelsene ble lagt fram i denne ukens Luftfartskonferanse i Bodø.

Powered by Labrador CMS