Nyheter

SKYTER MED SKARPT: Den nye Luftvernbataljonen på Evenes skøyt for første gang skarpt med Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS).

Ny bataljon på Evenes skøyt for første gang med skarpe missiler

Den siste uken har flere skarpskytingsøvelser tatt sted ved Andøya, med samarbeid fra forskjellige forsvarsgrener og nasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye Luftvernbataljonen på Evenes, som ble opprettet for ni måneder siden, og Luftvernbataljonen på Ørland skøyt med skarpe missiler, under årets utgave av Luftforsvarets luftvernsøvelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: HV-veteraner på øvelse: – Det er mye forsvarsvilje blant oss

Tidligere denne uken, onsdag 11. mai ble den årlige øvelsen «Øvelse Sølvpil» gjennomført på Andøya.

For første gang skøyt Luftvernbataljonen på Evenes skarpt med Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS), og Luftvernbataljonen på Ørland brukte kjøretøyet Humvee som utskytningsrampe under skarpskytingen.

Flere viktige elementer

Sjefen for Luftvernbataljonen på Evenes, oberstløytnant Stian Negaard Nilsen forteller at skytingen gikk etter planen, men påpeker at øvelsen inneholdt også flere viktige elementer, enn bare skyting.

Oberstløytnant Stian Neegard Nilsen, sjefen for Luftvernbataljonen på Evenes.

– Vi har hatt øvelse i å kunne forflytte oss til å kjøre til Andøya skytefelt, og det er viktig for oss å verifisere at alt materiell virker. Det psykososiale er også viktig, det å være til stede med skrap ammunisjon, sier han.

Han påpeker at de to avdelingene skøyt sammen og var integrert med hverandre.

Forsvaret opplyser også at under onsdagens skarpskyting var representanter fra Litauen også til stede, deriblant sjefen for deres luftforsvar, oberst Dainius Guzas.

Flere øvelser med skarpt

I løpet av den siste uken har det norske Sjøforsvaret vært vertskap for en internasjonal øvelse, som har funnet sted like utenfor Andøya.

Øvelse Mjølner er en maritim skarpskytingsøvelse , og har vært et samarbeid mellom Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, opplyses det på Forsvaret sine sider.

I tillegg til maritim krigføring mellom de allierte landene, med blant annet det danske kommandofartøyet HDMS Absalon, deltok også Hæren med sitt nye kampluftvern for aller første gang.

Forsvaret opplyser også om at øvelsen har blitt gjennomført sammen med Andøya Space. Øvelse Mjølner går ut på å øve alle overflate- og luftstridsmidler i et uforutsigbart, men realistisk scenario.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at sivilforsvaret deltok på skarpskytingsøvelsen ved Andøya. Det stemmer ikke. Opplysningen er fjernet 16.05.2022, klokken 12.48.

Powered by Labrador CMS