Nyheter

JA: Den ungarske nasjonalforsamlingen stemte for et finsk nato-medlemskap mandag.

Ungarn-ja til Finland i Nato

Finland er ett skritt nærmere medlemsskap i forsvarsalliansen. Mandag godkjente den ungarske nasjonalforsamlingen landets søknad.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.

Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.

Intet nytt for svenskene

Verken Ungarn eller Tyrkia har foreløpig godkjent et svensk Nato-medlemskap.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt et Nato-ja til Sverige avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, etter at Tyrkia krevde utlevering av en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

Ungarns statsminister Viktor Orban har imidlertid lovet at de ikke vil forsinke svenskenes Nato-søknad. Likevel har han ikke gitt noen forklaring på hvorfor Sveriges søknad ikke ble behandlet samtidig som Finlands.

Håper på medlemskap innen juli

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han håper både Sverige og Finland blir godkjent som medlemmer av forsvarsalliansen innen sommeren.

– Jeg håper vi kan feire Nato-toppmøtet i juli med at Sverige og Finland har blitt medlemmer, sier han.

For å innlemme nye land i Nato må alle de 30 medlemmene godkjenne søknaden. Det er kun Tyrkia og Ungarn som ennå ikke har gitt tommelen opp for både Finland og Sverige.

Powered by Labrador CMS