Nyheter

HELSINGFORS: Finlands nasjonalforsamling. Illustrajonsfoto.

Finland har tilfluktsrom til 4,8 millioner personer

Etter at nabolandet Russland invaderte Ukraina i fjor, ble det besluttet å ta en opptelling av Finlands tilfluktsrom. Den er ferdig, og antallet er 50.500.

Publisert

Finnene ble med i Nato i april etter at den russiske invasjonskrigen tvang fram en helomvending i forsvarspolitikken, Landet har imidlertid forberedt seg på en konflikt mot Russland i mange tiår etter å ha slått tilbake Sovjetunionens invasjonsforsøk under andre verdenskrig.

Det ble obligatorisk å bygge tilfluktsrom under boligblokker og kontorer så tidlig som på 1950-tallet.

De 50.500 rommene har plass til 4,8 millioner av Finlands 5,5 millioner innbyggere i et nødstilfelle eller om landet blir angrepet, ifølge det finske innenriksdepartementet.

Finske myndigheter mener også at 91 prosent av dem er robuste nok til å stå imot et angrep med konvensjonelle våpen, mens 83 prosent er rustet til å også beskytte mot gassutslipp eller atomkatastrofer.

Tilfluktsrommene er utstyrt med ventilasjonsapparater, ugjennomtrengelige dører, senger som kan stables og også tørrklosett, som ble gjort obligatorisk av den siste loven fra 2011.

– Gjennom tiårene har Finland bygget opp en sivil sikkerhetsinfrastruktur verdt flere milliarder euro. Det er det verdt å ta vare på, sier prosjektleder Ira Pasi i innenriksdepartementet i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS