Nyheter

184 JA, SYV NEI: Et overveldende flertall av den finske riksdagen stemte onsdag ja til lovendringene som gjør at de kan bli medlem av Nato.

Finland: Riksdagen sier ja til Nato-medlemskap

Den finske riksdagen behandlet saken på nytt etter at de ikke fikk enstemmig flertall tirsdag. Onsdag sa Finland ja til Nato.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den finske riksdagen har med stort flertall stemt ja til finsk Nato-medlemskap. Dermed trengs bare ratifisering før landet kan bli medlem.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nasjonalforsamlingen behandlet først spørsmålet tirsdag, men da måtte det enstemmig avgjørelse til. Da motsatte et fåtalls parlamentsmedlemmer seg, og dermed var det duket for dagens avstemning, der det holdt med enkelt flertall.

Etter riksdagens ja må president Sauli Niinistö undertegne vedtaket. Han har sagt at dette haster.

Niinistös signatur vil bety at Finland, som har den lengste grensen til Russland i Europa, blir medlem av Nato så snart Tyrkia og Ungarn ratifiserer Finlands tiltredelsesprotokoll.

Den ungarske nasjonalforsamlingen begynte sin debatt om de svenske og finske Nato-søknadene onsdag. Landets president ba om at søknadene ratifiseres. Om det skjer, gjenstår kun grønt lys fra Tyrkia.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa tirsdag at det på tide å slippe Finland og Sverige inn i forsvarsalliansen.

– Tiden er nå inne for å ratifisere og ønske både Finland og Sverige fullt og helt velkommen som medlemmer, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen sa videre at det er gjort fremskritt med Tyrkia, og at det skal være et møte i Brussel neste uke med representanter fra Ankara, Stockholm og Helsingfors.

Powered by Labrador CMS