Nyheter

FATTIGMANNSGRANAT: En lokal innbygger i Kiev kaster en molotovcocktail mot en vegg under en ukrainsk treningscamp «Don't panic! Get ready!» 6. februar 2022.

Folkets forsvarsvåpen

Den har gått under navnet fattigmannsgranat, og er et lett og billig håndvåpen i krig. Så lenge man har en gammel flaske, en fille og noe brennbart, kan man enkelt lage en potent liten bombe.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den har gått under navnet fattigmannsgranat, og er et lett og billig håndvåpen i krig. Så lenge man har en gammel flaske, en fille og noe brennbart, kan man enkelt lage en potent liten bombe. I Ukraina kastet sivile seg rundt og begynte med storproduksjon av molotovcocktailer – en type eksplosiver russerne kjenner godt fra tidligere okkupasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

25. februar ba Ukrainas forsvarsminister Hanna Maliar den ukrainske befolkningen om å yte motstand ved å lage hjemmelagde våpen. Samme dag ble «hvordan lage molotovcocktail» googlet av et skyhøyt antall ukrainere, ifølge Washington Post.

Oppskriften de fant, har blitt brukt i mange tiår, med små variasjoner. Mannen våpenet er oppkalt etter, måtte finne seg i både finsk humor og snarrådighet da han gikk til krig på tvilsomme premisser.

Les også: Lager Molotov-cocktails av Lego til inntekt for ukrainske flyktninger

Finsk ordbok

Tre måneder etter andre verdenskrigs start brøt Vinterkrigen ut. 30. november 1939 invaderte sovjetiske tropper Finland, til internasjonal fordømmelse.

I The Source of the Term Molotov Cocktail skriver David Landau at den finske soldaten Simo Taavetti Hämäläinen begynte å samle på forskjellig militærslang, som til slutt ble publisert i 1963 som Suomalainen Sotillaslangi (Finsk soldat-slang). Uttrykkene var ikke en del av offisielt militærspråk, og heller ikke offisiell finsk. Det siste hadde han riktignok også interesse for, ettersom han senere ble lektor i finsk ved Universitetet i Helsinki og var med på å utgi en ordbok i samtidsfinsk.

Hele tre sider ble viet uttrykk knyttet til Vjatsjeslav Mikhajlovitsj Molotov, Sovjetunionens statsminister fra 1930, og senere også utenriksminister. Ifølge historiker Åsmund Egge hadde Molotov vist seg som en hard og utholdende forhandler under utarbeidelsen av ikke-angrepspakten mellom Tyskland og Sovjetunionen (Molotov-Ribbentrop-pakten), som ble underskrevet i Moskva i august 1939, en uke før andre verdenskrig brøt ut.

Fakta om molotovcocktail

Dødelige brødkurver

Da Sovjetunionen angrep Finland, hevdet Molotov overfor verdenspressen at de russiske bombeflyene bare skulle slippe ned matforsyninger. Bombene, såkalte RRAB-3, ble på sarkastisk vis kalt for «molotov-brødkurver» av finlenderne. Landau skriver at uttrykket «molotov-vær» ble brukt om dager med sol og klar himmel, når det var nødvendig å være ekstra på vakt.

Finlenderne la ned stor innsats i å hive molotovcocktailer, navngitt som en fortsettelse av piknik-terminologien, mot de russiske troppene. De puttet bensin i vin- og lemonadeflasker av glass, og stakk et tøystykke i tuten som «veke».

Ifølge den amerikanske historikeren William R. Trotter, forfatter av boken Frozen Hell (1991) om Vinterkrigen, var de beste flaskene enliters vodkaflasker laget på den statlige destilleriet i Rajamäki rett nord for Helsinki.

Takket være godt over en halv million håndlagde granater herfra, skal over 350 sovjetiske kjøretøy ha blitt ødelagt. Ifølge Trotter skal molotovcoctailene ha blitt brukt enda mer effektivt under den ungarske revolusjonen i 1956, da ungarerne forsvarte Budapest mot sovjetisk angrep.

Lukten av frihet

Da Vinterkrigen sto på som verst, i januar 1940, reiste engelskmannen Walter Citrine til Finland for å rapportere for den nasjonale hovedsammenslutningen for fagforeninger i Storbritannia (TUC) og det britiske arbeiderpartiet (Labour Party). Delegasjonen skulle blant annet finne ut av om forholdene for den finske arbeiderklassen var så ille som det ble hevdet i Moskva.

Mange av Citrines notater havnet i Min finske dagbok (1940). «Russland hadde ikke behov for større stue», skriver han, om landet som utgjorde en sjettedel av jordens overflate. «Igjen og igjen erklærte russerne at de ikke begjærte en eneste yard i noen annen stat. Territoriell ekspansjon var det diskrediterte redskapet til kapitalistiske land. Russland var ikke imperialistisk utformet».

Hver gang de russiske flyene slapp sin dødelige last, pleide finlenderne å kommentere at «nå bjeffer Molotov igjen», skriver Citrine i boken sin. At krigsmateriell ble oppkalt etter Molotov, og ikke Stalin, skal ha vært fordi endringene i utenrikspolitikken ble forklart med Molotovs tiltredelse som utenriksminister våren 1939.

Nå har et nytt navn oppstått i Ukraina. I artikkelen I haven’t told my granny: Ukraine’s student molotov cocktail-makers rapporterer The Guardian fra Lviv vest i landet, en av byene hvor et industrikompleks har blitt gjort om til molotov-fabrikk. Blant gamle flasker med etiketter som «eplejuice, 1997» forteller en ung kvinne til avisen at de kaller granatene for «Bandera smoothies», etter den ukrainske nasjonalistlederen Stepan Bandera (1909-1959). «Jeg elsker lukten, sier hun. Det er lukten av frihet».

Powered by Labrador CMS