Nyheter

ROBOT: Hunden Odin hilser på FFI-roboten «Freke». Mange av prosjektene som har fått tildelt penger handler om kunstig intelligens og autonomi. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

116 millioner til norske forsvarsbedrifter i fjor

Forsvarsdepartementet tildelte omtrent 116 millioner kroner til forskning- og utviklingsprosjekter med norsk forsvarsindustri i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor fikk norske industribedrifter som ønsket å delta i samarbeidsprosjekter innen forskning- og utvikling, omtrent 116 millioner kroner, ifølge Forsvarsdepartementet (FD).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De 116 millionene var fordelt på 18 forskjellige prosjekter. Pengene skal bidra til å dyrke frem en norsk forsvarsindustri, som igjen skal bidra til økt forsvarsevne, å sikre nasjonale interesser og gi «varig verdiskapning» for samfunnet.

Tildelingen er en del av «Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar», som beskrives i Stortingsmelding 17 (2020-2021).

Les også: Ny Nato-rapport om kjemiske og biologiske trusler.

– FoU-ordningen (Forskning og utvikling, journ. anm) styrker norsk industris evne til å imøtekomme Forsvarets operative behov. Dessuten skal den bidra til å styrke norsk industris konkurranseevne og muligheter på utenlandske markeder og i internasjonalt materiellsamarbeid, understreker forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Tildelingen gjennomføres to ganger årlig, i samarbeid med Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt.

Ifølge FD har pengene gått til norske forsvarsbedrifter, hvorav mange av dem har jobbet med prosjekter som fremmer autonomi, simulering, kunstig intelligens og maritim overvåkning. De trekker også frem at flere av bedriftene jobber med å utvikle bærekraftige forsvarsprodukter.

– Det er viktig for regjeringen å støtte bedrifter slik at design og produksjon av materiell kan gjøres mer miljøvennlig, sier Odd Roger Enoksen.

Utvikling av forsvarsmateriell har som hovedmål å skape bedre operativ evne til å løse oppgavene, men vi må samtidig sørge for at det forsvarsmateriellet vi trenger blir grønnere og bærekraftig, sier forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS