Nyheter

GIKK FOR F-35: Finland kjøper F-35 av produsenten Lockheed Martin. Dermed tapte Saab kampen om ny kampflykontrakt i nabolandet.
GIKK FOR F-35: Finland kjøper F-35 av produsenten Lockheed Martin. Dermed tapte Saab kampen om ny kampflykontrakt i nabolandet.

Finland valgte F-35 som sitt nye kampfly

Finland kjøper 64 fly av typen F-35A . Kontrakten har en verdi på 10 milliarder euro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen om å kjøpe F-35 ble presentert på en pressekonferansen fredag 10. desember. Der kom det fram at Finland skal gå til innkjøp av 64 nye F-35A kampfly som skal erstatte dagens flåte av F-18 Hornet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På pressekonferansen detok blant annet statsminister Sanna Marin (SDP), forsvarsminister Antti Kaikkonen (C) og forsvarssjef, general Timo Kivinen. Der ble det opplyst at fem ulike flytyper var aktuelle for å erstatte F-18.

Det var snakk om de svenske Saab-produserte Gripen E, amerikanske Lockheed Martins F-35 og Super Hornet, europeiske Eurofighter og franske Rafale.

NY OG GAMMEL: F-35 (øverst) sammen et et F-18 jagerfly.
NY OG GAMMEL: F-35 (øverst) sammen et et F-18 jagerfly.

Første fly til Finland i 2026

– F-35 oppfyller servicekravene, kravene på industrielt samarbeid og forsvarskravet, sier Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen.

Han sier det har vært en vanskelig avveining og at konkurransen har vært tøff, og legger til at Finland fortsatt ønsker å samarbeide med alle parter.

Sverige hadde håpet at nabolandet ville kjøpe Saabs Jas 39 Gripen til en pris på opp mot 100 milliarder svenske kroner. Også Norge vraket Gripen til fordel for F-35 i sin tid.

Finland blir dermed det tredje landet i Norden som bruker F-35, sammen med Norge og Danmark. Etter planen vil de nye kampflyene tas i bruk fra 2025 som del av treningen av nye piloter i USA.

De første flyene vil bli levert til Finland i 2026, og skal fase ut et femtitalls F-18 Hornet.


Powered by Labrador CMS