Nyheter

KAMPFLY: Opp til åtte F-35 har deltatt samtidig under øvelse ACE. Her er et av flyene på Ørland flystasjon.
KAMPFLY: Opp til åtte F-35 har deltatt samtidig under øvelse ACE. Her er et av flyene på Ørland flystasjon.

– Vi ser at F-35 kan operere under et mye høyere trusselnivå enn F-16

For første gang har de norske F-35 kampflyene operert i svensk luftrom.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjedde under øvelse ACE (Arctic Challenge Exercise), opplyser oberstløytnant Lars Holten. Han forteller at øvelsen samlet rundt 70 fly fra Norge, Finland Sverige og Danmark. Og for første gang var også norske F-35 med under den årlige øvelsen i nord.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fra norsk side stilte vi med seks F-16 og opptil åtte F-35 under øvelsen. Vi ser at F-35 kan operere under et mye høyere trusselnivå enn F-16 på på grunn av sensorkapasiteten og stealth-egenskapene til flyet, sier Holten til Forsvarets forum.

Oberstløytnant Lars Holten har vært sentral i å planlegge øvelse ACE.
Oberstløytnant Lars Holten har vært sentral i å planlegge øvelse ACE.

Holten har sentral i å planlegge øvelsen, i kraft av å være en såkalt «Officer Programming Representative» (OPR).

Les også: Øvelsen ACE samler 70 fly i juni. Det blir siste gang F-16 deltar på øvelsen og første gang for F-35.

Øvingsaktiviteten under ACE har vært ut fra Bodø og Ørland i Norge, fra Kallax i Sverige og Rovanemi i Finland. Enkelte kapasiteter har deltatt fra sine hjemmebaser i Europa, ifølge Forsvaret.no.

– Vi hadde ikke helt de beste forutsetningene på grunn av koronasituasjonen, og øvelsen er mindre enn det vi hadde planlagt for, sier Holte som sikter til at det egentlig skulle delta rundt 100 fly.

– Alt-i-alt har tilbakemeldingene vært gode fra deltagernasjonene, og vi har fått øvet på en lignende måte som under en internasjonal operasjon. Luftrommet vi har hatt tilgang på under øvelsen er også i en særklasse internasjonalt, sier Holten.

I tillegg til norske og utenlandske kampfly, har Luftforsvaret stilt med et DA-20 Jet Falcon for elektronisk krigføring samt at et Nato AWACs radarfly har deltatt under øvelsen.

Powered by Labrador CMS