Nyheter

AVSKREKKINGSØVELSE: Det er ikke kun to fly som skal delta, men hele 250. USA alene sender rundt 100 fly til øvelsen. Illustrasjonsbilde av norske F-35 på Island.

I neste uke starter historiens største Nato-luftøvelse

Tyskland skal være vertskap for øvelsen Air Defender 23 som starter i neste uke, der blant annet 10.000 personer og 250 fly skal delta. Norge deltar kun med observatører, ikke med fly.

Publisert Sist oppdatert

Air Defender 23 er den største luftdeployeringsøvelsen i Natos historie, og vil finne sted i vertslandet Tyskland mellom 12. og 23. juni. Hensikten er at øvelsen skal være en styrkedemonstrasjon ment å imponere allierte og potensielle motstandere som Russland, ifølge tyske og amerikanske representanter. Det ble sagt under en pressekonferanse i Berlin onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Associated Press (AP) skriver at 10.000 deltakere og 250 fly fra 25 nasjoner skal respondere på en simulert angrep mot et Nato-medlemsland under øvelsen. Deriblant sender USA 2000 personell fra den amerikanske nasjonalgardens luftkomponent og omtrent 100 fly.

Ifølge kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Eyvind Byre deltar ikke Norge med fly under øvelsen.

– Norge deltar ikke med fly, men sender tre observatører. De skal kartlegge hva vi kan bidra med på fremtidige øvelser, sier Byre til Forsvarets forum.

Generalløytnant Ingo Gerhartz i det tyske luftforsvaret koordinerer øvelsen, og sa at de ønsker å vise at Nato-territorium er «den røde linjen», og at de er forberedt på å forsvare hver en centimeter.

– Men vi vil for eksempel ikke gjennomføre noen flygninger mot Kaliningrad. Så dette skal være en defensiv øvelse, la han til.

Øvelsen har vært planlagt over mange år, men Russlands krig mot Ukraina har fått Nato til å ville forbedere seg på angrep på eget territorium, skriver nyhetsbyrået. Sverige og Japan deltar også på øvelsen, til tross for at de ikke er medlemmer av alliansen.

USAs ambassadør i Tyskland, Amy Gutmann, sa følgende under pressekonferansen:

–Jeg blir ganske overrasket om verdens ledere ikke legger merke til hva dette illustrerer av alliansens ånd, som vil si styrken i denne alliansen. Og det inkluderer herr Putin.

Øvelsen vil kunne påvirke sivil flytrafikk i tidsrommet den foregår.

Powered by Labrador CMS