Nyheter:

F-16 flyr over Stokmarknes.
F-16 flyr over Stokmarknes.

- Julestjerna skal være et friskt pust

Luftforsvaret fløy i julestjerneformasjon over Norge fredag. Endringer i ruten gjorde at ikke alle fikk besøk som planlagt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Luftforsvarets julestjerne er en god og årlig tradisjon, som planlegges nøye hvert år. Under alle flyoperasjoner kan det skje endringer underveis, som flygerne må ta hensyn til. Det ønsker vi å være tydelige på i forkant, som vi også i år kommuniserte tydelig ved utsendelse av pressemelding og i sosiale medier, sier major Stian Roen, talsperson i Luftforsvaret.

I år fløy Luftforsvaret i formasjon med både F-16 og F-35. 331 skvadron med F-16 tok en runde over Troms og Finnmark, mens 332 skvadron tok sine F-35 kampfly fra Ørland og sørover til Kristiansund. En planlagt sveip innom Molde og Ålesund ble avlyst.

- Det har vært et fantastisk engasjement blant befolkningen, og det er vi veldig glade for. Vi har gledet mange, og så skjønner vi at noen også er skuffet, når vi dessverre kansellerte noen steder. Det kan være ulike årsaker til at flyruten må endres underveis, blant annet værforhold. For oss er det bedre å være åpne og informere bredt ut, enn å fly uten at vi informerer, sier Roen.

F-16 flyr over Bodø.
F-16 flyr over Bodø.

- Viktig trening

Hensikten med formasjonsflygningen er ifølge Luftforsvaret å øve på å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly.

«Kampflyene vil også legge seg i en julestjerneformasjon over deler av landet for å markere slutten på året», skriver Luftforsvaret i en pressemelding.

331 skvadron manøvrerer over Stokmarknes.
331 skvadron manøvrerer over Stokmarknes.
F-16 over Bodø.
F-16 over Bodø.

- Vi ønsker at julestjerna skal være et friskt pust og en god avslutning på året, både for skvadronen og publikum. Men først og fremst er formasjonsflygingen god og viktig trening for våre flygere, for å øve på å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly, sier Roen til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS