Nyheter

ØNSKET: Norske F-16 avbildet i forbindelse med at prinsesse Ingrid Alexandra fikk baksetetur i ett av jagerflyene 11. desember.
ØNSKET: Norske F-16 avbildet i forbindelse med at prinsesse Ingrid Alexandra fikk baksetetur i ett av jagerflyene 11. desember.

Forsvarsdepartementet bekrefter: Romania vil kjøpe norske jagerfly

– Jeg er veldig fornøyd med at det nå er Romania, en NATO-alliert, som ønsker å kjøpe 32 norske F-16 fra oss, sier forsvarsminister Odd-Roger Enoksen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har flere rumenske medier skrevet at det rumenske parlamentet har behandlet en anmodning om godkjennelse av kjøp av norske F-16 jagerfly. I midten av desember bekreftet det rumenske forsvarsdepartementet overfor Forsvarets forum at de anså pakken foreslått av Norge som den beste når de tok høyde for kostnader og mulighet for modernisering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fornøyd

Nå bekrefter Forsvarsdepartementet at Romania ønsker å kjøpe 32 norske F-16. I en pressemelding onsdag ettermiddag står det følgende om flyene:

«F-16 har vært en formidabel kapasitet for Luftforsvaret og forsvaret av Norge. F-16 har hevdet suverenitet i norsk luftrom, samt deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale operasjoner og øvelser fram til de nå tas ut av tjeneste ved årsskiftet.»

– F-16-flyene har tjent Forsvaret og nasjonen i over 40 år frem til de nå erstattes med F-35, sier forsvarsministeren i pressemeldingen.

– Jeg er veldig fornøyd med at det nå er Romania, en NATO-alliert, som ønsker å kjøpe 32 norske F-16 fra oss slik at flyene kan komme til nytte flere år fremover.

Den estimerte rumenske totalrammen er på 454 millioner euro og den norske andelen av denne vil bli fastsatt gjennom videre forhandlinger, står det i pressemeldingen.

Blant de best vedlikeholdte i verden

Forsvarsmateriell fikk i 2019 i oppdrag å «avhende F-16-systemet innenfor gjeldende regelverk på den mest gunstige måte for staten».

I begynnelsen av desember ble det kjent at Forsvarsmateriell hadde inngått kontrakt med det amerikanske selskapet Draken av inntil 12 F-16-fly.

– Prosessen for salg av denne type militærmateriell til andre nasjoner er omfattende, og det har i tillegg vært flere aktører på markedet. Jeg er derfor svært godt fornøyd med at Romania nå har besluttet å kjøpe våre F-16 fly. Våre jagerfly er blant de best vedlikeholdte i verden og de har jevnlig blitt oppgraderte. Jeg er sikker på at våre fly vil tjene Romania godt i en årrekke fremover, sier direktør Forsvarsmateriell, Mette Sørfonden.

Forsvarsmateriell skal fremover utarbeide detaljene og ferdigstille kontrakten mellom Norge og Romania. Flyene skal etter planen gjennomgå vedlikehold før de overleveres. Kongsberg Aviation Maintenance Services skal levere støtte, vedlikehold og trening av rumensk teknisk personell.

Etter planen skal de første flyene leveres i 2023 og de siste flyene vil overleveres i løpet av 2024.

Powered by Labrador CMS