Nyheter

VÅPEN: En ukrainsk soldat i Bakhmut fredag 10. mars.

Dobling av våpenimporten til Europa etter Ukraina-krigen

Våpenimporten til Europa økte med 93 prosent i fjor, går det fram av en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den store økningen skyldes i hovedsak Ukraina-krigen. Også flere andre land har økte militære utgifter, blant dem Norge og Polen, og krigen ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Selv om våpenleveransene har minket globalt, har de økt kraftig til Europa på grunn av spenningen mellom Russland og de fleste andre europeiske land, sier Sipri-forsker Peter Wezeman til TT.

De europeiske Nato-landene har ifølge Sipri økt våpenimporten med 65 prosent. Utviklingen begynte allerede da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og viser at mulighetene for nedrustning og begrensninger på våpenarsenaler nå er enda mindre enn før, sier Wezeman.

– Det er et tegn på at landene faktisk ser militærmakt som det viktigste svaret på det tilspissede trusselbildet de ser i Europa. Sipri venter at utviklingen fortsetter i samme retning.

Les også: Russerne kontrollerer mesteparten av Øst-Bakhmut, ifølge britisk etterretning.

Powered by Labrador CMS