Nyheter

KRITIKK: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

EU-topper hardt ut mot USA i ubåtstriden

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller behandlingen av Frankrike i ubåtstriden for uakseptabel. EU-presidenten fordømmer USAs manglende lojalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike ble tatt på senga av at Australia vraket en kontrakt om kjøp av ubåter og i stedet inngikk en stor forsvarsavtale med USA og Storbritannia. Det har ført til en diplomatisk strid, der Frankrike har kalt hjem sine ambassadører i USA og Australia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er mange spørsmål som trenger svar. En av våre medlemsstater er blitt behandlet på en måte som er uakseptabel, sier von der Leyen til CNN.

EU-president Charles Michel sier USAs oppførsel er et lojalitetsbrudd.

– De elementære prinsippene for allierte er åpenhet og tillit. Og hva ser vi? Vi ser en klar mangel på åpenhet og lojalitet, sier Michel.

Ber Europa tenke seg om

Australia har hevdet at landet var åpne om bekymringene knyttet til ubåtkjøpet fra Frankrike, mens Paris hevder de ikke ble informert før kontrakten ble hevet. Det har skapt ny spenning mellom Europa og USA.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian har tidligere omtalt kontraktbruddet som «et svik» og har ifølge planen ingen separate møter med USAs utenriksminister mens han har i New York i forbindelse med høynivåuken i FN.

På et pressetreff mandag oppfordret han andre land i Europa til tenke «grundig gjennom» hva en avtale om gjensidig støtte innebærer.

– Det fremste problemet er tillitsbruddet mellom allierte, sa han.

Le Drian hevder å ha støtte fra «mange europeiske land», selv om Tyskland offentlig har vært forsiktig i sine uttalelser.

Deltar på samme møte

Amerikanske myndigheter opplyser at Blinken og Le Drian deltar på samme møte på onsdag for å forsøke å redde atomavtalen med Iran.

På spørsmål om bilaterale møter mellom de to utenriksministeren, svarer en talsperson fra det amerikanske utenriksdepartementet at «timeplanen vil være dynamisk».

USAs president Joe Biden sa tidligere mandag at han ser fram til å få diskutert den betente ubåtstriden med Frankrike direkte med sin motpart, Emmanuel Macron.

De to presidentene skal ha en telefonsamtale om den diplomatiske krisen som har oppstått.

Powered by Labrador CMS