Nyheter

PLAN: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen avgir en uttalelse om EUs økonomiske støtte til Ukraina ved EUs hovedkvarter i Brussel, mandag 24. januar.
PLAN: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen avgir en uttalelse om EUs økonomiske støtte til Ukraina ved EUs hovedkvarter i Brussel, mandag 24. januar.

EU har kriseplan om Russland kutter i gassforsyningene

EU har gjort nødvendige forberedelser i tilfelle Russland på kort varsel skulle kutte i gassforsyningene, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU frykter at Russland, som forsyner 90 prosent av gassen til EU, vil strupe sine forsyninger til kontinentet for å utøve politisk press mot unionen, som har truet med sanksjoner dersom Russland invaderer Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommisjonen har derfor snakket med store gasseksportører som USA, Qatar og Egypt om å øke leveransene, ifølge von der Leyen. NTB omtalte forrige uke at også Norge har vært involvert i samtalene, men at svaret da hadde vært nei.

Les også: Slik ble Forsvarets nye kamuflasje utviklet

I tillegg har det vært samtaler med land som Japan og Sør-Korea om å kjøpe deres kontrakter. For eksempel kan tankskip med flytende gass fra Qatar rutes om til Europa og ikke Japan. Ved bruk av slike metoder importerte EU rekordmye gass i januar, sier von der Leyen.

Det er også fordelaktig for EU at unionen har utvidet sitt nettverk av rørledninger og økt kapasiteten ved gassterminalene etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014.

— Modellene våre viser nå at vi holder oss på den sikre siden ved en begrenset forsyning eller ytterligere begrensninger i leveransene fra Gazprom, sier von der Leyen, med henvisning til Russlands statseide gasselskap.

Les også: Stoltenberg: Grunn til forsiktig optimisme

Ukraina-krisen medfører en tydelig risiko for kutt i gassforsyningene, og skulle det bli totalt stans i forsyningene, må det nødtiltak til, sier von der Leyen.

Hun legger imidlertid til at våren ikke er langt unna, og at mildere temperaturer vil gjøre at det trengs mindre energi til oppvarming.

Powered by Labrador CMS