Nyheter

UTSKYTNINGER: Ballong- og rakettutskytning ved Esrange Space Center i Kiruna.

Reineiere reagerer på utvidelse av romsenter

Den svenske regjeringen planlegger å bygge nye landsingsplattformer ved Sveriges romsenter i nord. Dette får kraftige reaksjoner fra samiske landsbyer og reineiere. 

Publisert Sist oppdatert

De nye plattformene er planlagt å bygges på den statlig eide romstasjonen Esrange Space Center (SSC), som ligger i reindriftslandsbyen Talma, drøye 40 kilometer fra nord-Sveriges største by Kiruna, skriver The Barents Observer. 

Utvidelsen får sterke reaksjoner fra de samiske landsbyene i området. De er bekymret for at det skal være vanskeligere å drive reindrift og at viktige samiske kulturminner skal gå tapt.

– Esrange ser på oss som et problem heller enn partnere. Man kan merke en form for strukturell diskriminering hvor de tror de har større rett til landet, sier en av medlemmene av Saarivuoma reindriftslandsby, Ol-Johan Sikku. 

SSC uttaler at de har hatt dialog med de samiske landsbyene siden 1960-tallet og at denne dialogen har vært positiv gjennom årenes løp. 

– Når vi investerer i i fremtiden, er det naturligvis veldig viktig at denne dialogen fortsetter, vi prioriterer dette allerede høyt og vil fortsette å gjøre det, sier kommunikasjonssjef i SSC, Philip Olsson til The Barents Observer. 

I mai la Sveriges utenriksminister Tomas Billström fram planene om satellittoppskytningene for Nato-allierte og EU. Da uttalte han at et av målene er å kunne gjøre romstasjonen Esrange til et sentralt knutepunkt for internasjonalt samarbeid i romforsvaret. 

Den første rakettoppskytingen er planlagt i 2025.

Powered by Labrador CMS