Nyheter:

BEKREFTET: Frank Bakke-Jensen bekreftet i dag at Norge skal delta i EDF.

Norge skal delta i det Europeiske forsvarsfondet

I fjor sa regjeringen nei, men nå har de snudd. Viktig for norsk forsvarsindustri, skriver Regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det klart at Norge blir en del av det Europeiske forsvarsfondet (EDF).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norsk deltakelse er viktig for norsk forsvarsindustri, og FoU-miljøer (forsknings- og utviklingsmiljøer, red. anm.) både i og utenfor forsvarssektoren, skriver Regjeringen på sine nettsider.

I 2018 bestemte EU seg for å åpne opp fondet for EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein, noe som den gang ble beskrevet som en betydelig diplomatisk seier for Norge.

Men så konkluderte regjeringen med at Norge likevel ikke skulle bli med i fondet, imidlertid med forbehold om at vedtaket ikke var endelig.

Opposisjonen, med Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet i spissen, har videre krevd at Norge likevel skal være en del av fondet. Nå er det bestemt at det skjer.

– EDF skal bidra til felles utvikling av forsvarsmateriell og forsvarsteknologi i Europa. Norsk deltakelse er viktig for norske industri- og FoU-aktører og bidrar til å bedre tilgangen til det europeiske forsvarsmarkedet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

EDF er et program tilknyttet EU og etableres i år. Norge er delaktig i flere EU-programmer gjennom EØS-avtalen. Programmene vedtas for syvårs budsjettperioder.

Les mer om hvordan opposisjonen sikret norsk deltakelse her.

Powered by Labrador CMS