Nyheter

TOSPANN: Frode Kristoffersen og Kjetil Hatlebrekke avbildet i september 2022 i forbindelse med boken Etterretning - fra innsiden av Etterretningstjenesten, oppdragene, menneskene og faget.

Etterretningsprofilen Kjetil Hatlebrekke huskes av venner som intellektuell, varm og humoristisk

Det var tårer og latter i Oslo domkirke under bisettelsen for Kjetil Hatlebrekke torsdag. Flere trakk frem hans sans for humor og minnes ham som en briljant akademiker.

Publisert Sist oppdatert

Etterretningseksperten og forfatteren Kjetil Anders Ely Hatlebrekke ble torsdag bisatt fra Oslo domkirke. Hatlebrekke døde i Sveits 26. mai 2023.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kirken var fullsatt lenge før seremonien startet. Blant de oppmøtte var både forsvarssjef Eirik Kristoffersen, etterretningssjef Nils Andreas Stensønes og oberst Asbjørn Lysgård, i tillegg til en rekke personer fra akademia, politikken og mediene.

Minneord: Han var en pionér som har satt dype spor

Ved alteret stod et bilde av Hatlebrekke fra hans tjeneste i Afghanistan, medaljer fra tjeneste i Bosnia, Kosovo, Irak og Afghanistan og blomster fra inn- og utland.

Hatlebrekke har vært åpen om sitt sykdomsforløp på sosiale medier. I oktober 2021 skrev han et lengre innlegg om utfordringer med hjertet og senere kreftsykdommen. Samtidig la han vekt på at det ikke skulle definere hans tilværelse og at han i samme periode hadde fullført en doktorgrad og skrevet boken «The Problem of Secret Intelligence».

Det ble holdt minneord fra venner og familie. Broren Fred trakk frem oppveksten i Volda, der naturen og friluftslivet stod sentralt. Han beskrev en lillebror med en helt utrolig hukommelse og en uvanlig evne til å komme i kontakt med andre mennesker.

Hatlebrekke arbeidet gjennom karrieren i Forsvaret og ble til slutt fagdirektør i Etterretningstjenesten. For hans tjeneste og forskning på fagfeltet ble han tildelt Etterretningstjenestens fortjenstmedalje.

E-sjefens minneord: Kjetil Hatlebrekkes intellektuelle begavelse og varme vesen vil bli dypt savnet

DEKORASJONER: Kjetil Hatlebrekkes dekorasjoner fra tjenesten i Forsvaret stod fremme under bisettelsen. Vennen Freddy Bolle bar dem ut fra kirken etter seremonien.

Vennene som holdt tale trakk frem de nære samtalene de hadde med Hatlebrekke gjennom hele bekjentskapet, men særlig den siste tiden han levde. De beskrev reisen til Sveits, der Hatlebrekke døde. Det ble trukket frem flere humoristiske øyeblikk i den siste tiden, for eksempel da han tok initiativ til å gå på nett for å se på gravsteiner.

Hatlebrekke og Kristoffersens bok: – Mye som bør fortelles

To venner hadde spurt om det var noe spesielt Hatlebrekke ønsket at de skulle si i talen sin i kirken. Den ene fikk beskjed om å minne folk om å være ærlige og ta vare på dem som er svakere enn seg selv. Den andre fikk beskjed om å videreformidle «dere er en gjeng med drittsekker».

Mange i Oslo domkirke lo gjenkjennende av den siste kommentaren. Det ble trukket frem som et eksempel på Hatlebrekkes uhøytidelige humor og væremåte.

Sølvguttene fremførte flere sanger under seremonien, etter Hatlebrekkes ønske. Det hele ble avsluttet med «You'll never walk alone».

Powered by Labrador CMS