Nyheter

GRØNT PÅ GRØNT: Personer som tidligere har røyket marihuana kan får jobb i amerikanske etterretningstjenester, dersom lovforslaget blir vedtatt.

Vil la tidligere cannabis-brukere jobbe i CIA

Etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet vil åpne for å gi sikkerhetsklarering til personer som har røyket marihuana. I Norge er det allerede mulig.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En lovendring i USA kan gjøre det mulig for Central Intelligence Agency (CIA), National Security Agency (NSA) og andre amerikanske etterretningsorganer å ansette personer som tidligere har røyket marihuana.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lovforslaget ble enstemmig godkjent av etterretningskomiteen i Senatet, skriver avisen Wall Street Journal.

Applauderer

Den forselåtte endringen i den såkalte etterretningsautorisasjonsloven (Intelligence Authorization Act) må få flertall i både Senatet og Representantenes hus, før den kan sendes til presidenten for signering.

Les også: Unge Venstre: Cannabisbruk må ikke diskvalifisere ungdom

– Jeg vil applaudere komiteen for å ta med mine forslag, spesielt delen som sikrer at tidligere cannabis-bruk ikke vil frata person som vil jobbe med etterretning muligheten til å tjene landet sitt. Det er et fornuftig tiltak, som sikrer at etterretningsmiljøet kan rekruttere de best egnede kandidatene, sier senator Ron Wyden (D), som var initiativtaker til forslaget, i en uttalelse.

I flere delstater i USA er det lovlig å produsere, selge og bruke cannabis.

Individuell vurdering

Selv om bruk av rusmidler ofte fører til at man ikke blir sikkerhetsklarert i Norge, er det ingen absolutt regel om at man aldri kan ha brukt ulovlige rusmidler for å få sikkerhetsklarering.

Ifølge Gudmund Gjølstad, direktør i Sivil klareringsmyndighet, blir det gjennomført en individuell vurdering av den enkeltes sikkerhetsmessige skikkethet, før avgjørelse om klarering fattes.

Les også: Soldat ruset på MDMA sto med skarpladd våpen på vakt

– Bruk av rusmidler er kun et av flere forhold som inngår i slike vurderinger, og det eksisterer ingen skjematisk eller tilsvarende «grensesetting» på type rus eller mengde rus som alene kan avgjøre en klareringssak, skriver Gjølstad i en e-post til Forsvarets forum.

– Regelverket i Norge utgjør derfor i dag ingen hindring for at personer som har brukt cannabis kan få sikkerhetsklarering i Norge, og med det heller ikke stillinger i ulike sektorer og virksomheter som krever sikkerhetsklarering, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS