Nyheter

ETTERRETNING: 15 russiske diplomater ble torsdag utvist fra Norge.

PST: – Russisk etterretning tar større sjanser i Norge

Russland tar større sjanser innen etterretningsvirksomheten i Norge etter fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser blant annet at de går etter unge personer, både innenfor næringsliv og politikk. Personer som kanskje ikke har informasjon og innflytelse i dag, men som vil kunne få det på sikt, sier leder Inger Haugland ved avdeling for kontraetterretning i PST til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Haugland er antallet russiske etterretningsoffiserer i Norge i størrelsesorden 20. Norge erklærte torsdag at 15 russiske diplomater er uønsket i landet fordi de i realiteten jobber med etterretning.

NRK avslører identiteten på fire russiske etterretningsoffiserer torsdag kveld. NRK skulle sammen med SVT, DR og Yle publisere et omfattende arbeid om russisk etterretning i Norden om få dager, og identiteten er bekreftet av flere uavhengige kilder.

– De samler informasjon om og kartlegger kritisk infrastruktur i Norge. De søker å kjøpe og anskaffe norsk teknologi og norske varer. De kan være involvert i cyberoperasjoner, strategisk oppkjøp av strategisk beliggende eiendom og andre typer investeringer, sier Haugland.

I april 2022 måtte tre russere forlate Norge fordi myndighetene mente de var etterretningsoffiserer. Da svarte Russland med å utvise tre norske diplomater. Hva som vil skje denne gangen, er ikke klart.

Powered by Labrador CMS