Nyheter

ETTERRETNINGSTJENSTEN: Kjetil Hatlebrekke jobbet lenge i e-tjenesten før hans bortgang, og var kjent for sine mål om å tenke utenfor boksen når det kommer til etterretning og overvåkning.

Oppretter pris til ære for Kjetil Hatlebrekke

Kjetil Hatlebrekke Memorial Book Prize skal anerkjenne arbeid innen internasjonale etterretningsstudier.

Publisert Sist oppdatert

King's Centre for the Study of Intelligence (KCSI) etablerer en ny pris til ære for Kjetil Hatlebrekke. Det skriver de i en pressemelding. Etterretningsprofilen hadde lang erfaring innenfor E-tjenesten, blant annet som fagdirektør. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han hadde operativ tjeneste fra Balkan, Midtøsten og Afghanistan og har gitt ut flere bøker om etterretning. I 2021 ble han den første offentlig kjente mottakeren av E-tjenestens fortjenstmedalje.

Hatlebrekke døde i Sveits i mai i år og ble bisatt i august. 

KCSI er en forskningsinstitusjon som fokuserer på etterretning og er en del av universitetet King's College i London. Hatlebrekke tok selv sin doktorgrad og sine to mastergrader derfra.

Prisen skal gis ut annenhvert år og skal gi oppmerksomhet til forskning innen internasjonale etterretningsstudier. Dette for å reflektere Hatlebrekke sitt arbeid innenfor feltet.

Les også: Til minne om Kjetil Hatlebrekke

Hatlebrekke-prisen er rettet mot forskning på etterretningsoperasjoner, -kulturer og -systemer utenfor de Five Eyes-landene. 

«The Five Eyes» er en etterretningsallianse bestående av USA, Storbritannia, Australia, Canada og New Zealand. Alliansen ble etablert etter andre verdenskrig. 

Priskomiteen består av en rekke internasjonale etterretningsinstitusjoner, inkludert den norske Etterretningsskolen. 

Ifølge KCSI kan man kan nominere seg selv eller andre ved å sende inn doktoravhandlinger om etterretning og etterretningskulturer i land utenfor Five Eyes-alliansen. 

Den første prisen skal deles ut i mars 2024, og avhandlinger skrevet i 2022 og 2023 kan nomineres. Vinneren får muligheten til å holde et foredrag hos KCSI.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Hatlebrekke hadde to doktorgrader. Det riktige er at han hadde én doktorgrad og to mastergrader. Feilen ble rettet 13. november 2023, kl. 15.58.

Powered by Labrador CMS