Nyheter:

Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal være mannen bak avskjedigelsene.

Militærtopp avsatt i Saudi-Arabia

Sjefen for den saudi-ledete militærkoalisjonen i Jemen blir fjernet fra sin stilling, og skal etterforskes for korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prins Fahad bin Turki bin Abdulaziz er avskjediget fra sin stilling, skriver Deutsche Welle. I et dekret fra det saudi-arabiske kongehuset fremgår det at generalløytnanten ville bli fjernet fra sin stilling som sjef for den saudi-ledete militærkoalisjonen i Jemen.

Generalløytnant Mutlaq bin Salim bin Mutlaq Al-Azima vil nå overta stillingen.

Koalisjonen, som støttes av blant andre USA og Storbritannia, gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen i Jemen, som på sin side har fått støtte fra Iran. Norge har solgt våpen og militært materiell til flere land i den saudi-ledete koallisjonen.

Ifølge anslag fra Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) er over over 100.000 mennesker trolig drept i krigen. FN har kalt konflikten i Jemen verdens største humanitære krise.

Også prins Abdulaziz bin Fahad bin Turki, sønnen til militærtoppen, er avskjediget fra sin stilling som assisterende guvernør i al-Jouf-regionen. I tillegg skal flere andre offiserer og sivile ansatte ved forsvarsdepartementet nå etterforskes for korrupsjon.

Ifølge Al Jezeera var avgjørelsen basert på et lukket brev fra kronprins Mohammed bin Salman til antikorrupsjonskomiteen Nazaha, der komiteen bes om å undersøke «mistenkelige økonomiske transaksjoner i forsvarsdepartementet».

Mohammed bin Salman har med bakgrunn i det som hevdes er anti-korrupsjonsarbeid sagt opp og arrestert flere tilknyttet kongehuset, i tillegg til ministre, finanstopper og militære ledere.

Kritikere mener kronprinsens anti-korrupsjons kampanje er et forsøk på å slå ned på motstandere og å fjerne potensielle rivaler som vil overta tronen. Mohammed bin Salman har flere ganger blitt kritisert for undertrykkelse av motstandere.

Powered by Labrador CMS