Nyheter

VENTER: Migranter fra Midtøsten varmet mat der de hadde samlet seg nær grensen mellom Hviterussland og Polen 10. november. EU mener Hviterussland med vilje sender migranter over grensen som hevn for EUs sanksjoner.

De baltiske landene advarer mot opptrapping av migrantkrisen

Det kan gå mot militær opptrapping i migrantkrisen på grensa mellom Polen og Hviterussland, advarer EUs baltiske medlemsland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsministrene fra Estland, Latvia og Litauen sier at flaskehalsen, som EU mener Hviterussland har skapt med overlegg, er en trussel for en stor del av blokkas østre region – og at den i verste fall kan føre til væpnet konflikt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Store folkemengder blir samlet og transportert til grenseområdet, hvor de så blir tvunget til å ulovlig krysse den. Dette øker muligheten for provokasjoner og andre alvorlige hendelser, som også kan gå over i den militære sfæren, heter det i uttalelsen.

«Hybridangrep»

De tre forsvarsministrene, Kalle Laanet fra Estland, Artis Pabriks fra Latvia og Arvydas Anusauskas fra Litauen, fordømmer den «forsettlige eskaleringen av det hviterussiske regimets pågående hybridangrep».

Ministrene understreker at de støtter Polen, men de oppfordrer EU til å «styrke sin praktiske støtte for å forsterke sikkerheten ved sin ytre grense».

VOKTER GRENSEN: Polsk politi og militærpoliti bak grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen 8. november.

Migranter fra Midtøsten

Polen sier at rundt 2000 migranter, stort sett kurdere fra Midtøsten, har reist til landet via Hviterussland. De lever nå i en teltleir på grensa, mens temperaturen nærmer seg minusgrader. EU-landet Polen nekter å slippe dem inn.

EU mener Hviterussland fører migrantene til grensen mot Polen og Litauen, og i noe grad Latvia, som hevn for sanksjonene unionen har innført mot Hviterussland.

Sanksjonene er innført som svar på det EU mener er alvorlige menneskerettighetsbrudd og angrep på sivilsamfunnet, opposisjonen og pressen i Hviterussland.

Powered by Labrador CMS