Nyheter:

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på øvingsfeltet i Litauen tirsdag.

Solberg og Bakke-Jensen fikk demonstrert defensiv tilbaketrekning i Litauen

Telemark bataljon viste fram kunster med både CV90 og Leo 2.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks vogner deltok i demonstrasjonen av hvordan styrkene kan handle defensivt mot en offensiv fiende, for statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

– Under tilbaketrekningen deler vognene seg opp i to manøvrerende enheter, hvor den ene skyter mot målet, mens den andre enheten stegvis trekker seg tilbake, forklarer talsperson i Hæren, Preben Aursand om tirsdagens demonstrasjon ved øvingsområdet Pabrade i Litauen.

Hærsjef Lars Lervik var også med på besøket til EFP.

Det ligger drøyt fem mil fra hovedstaden Vilnius og bare noen kilometer fra grensen mot Hviterussland.

– Vi sender dyktige soldater som gjør en utmerket jobb for alliansen og våre allierte. Deres bidrag til Nato er viktig for stabilitet og sikkerhet i Europa, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en Twitter-melding.

Solberg takket de norske soldatene for deres tjeneste, uttrykte Norges forpliktelser i EFP og understreket viktigheten av Nato, skriver EFP på sine Facebook-sider.

Falske nyheter er en del av fiendebildet i Litauen: Slik jobber de med å takle villedende informasjon

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke Jensen besøker de Norske styrkene i Litauen.

Enhanced Forward Presence er Natos forsterkningsstyrker i Baltikum og Polen. Norge bidrar i styrken med personell i Litauen. Den roterer omtrent hver sjette måned og holder til i leiren Rukla.

Forsvarets forum besøkte Rukla i desember: De norske styrkene bor på gamle Sovjet-kaserner

Styrkene ble satt inn som et resultat av at Russland annekterte Krim i 2014. EFP-styrken er en markering av det kollektive forsvaret i Nato.

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke Jensen besøker de Norske styrkene i Litauen.

For Norges del er bidraget i Litauen første gang man stiller med kampvogner og stridsvogner i et internasjonalt oppdrag.

– Øvingsområdet i Litauen er flatere enn skyte- og øvingsområdene i Norge. Ved å trene sammen med tyskere og litauere tilegner de norske styrkene seg gode erfaringer, sier Aursand.

Statsminister Erna Solberg i samtale med personell fra Telemark bataljon.

Rettelse: I overskriften i denne saken sto det først at statsrådene fikk demonstrert defensiv tilbaketrekning i Litauen. Det er feil begrepsbruk. Statsministeren skal ikke omtales som en statsråd slik det ble gjort i artikkelen. Rettelse gjort 18.09.2020, klokken 08.25.

Powered by Labrador CMS