Nyheter

MØTTES: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fotografert sammen under en båttur rundt Bosporos i Tyrkia. Bildet er tatt 4. november 2022.

Erdogan og Stoltenberg diskuterte svensk og finsk Nato-medlemskap i Istanbul

Tyrkia vil ikke formelt godta Nato-søknadene til Finland og Sverige før de to tar nødvendige «skritt», sa Tyrkias president til Jens Stoltenberg i Istanbul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Natos generalsekretær Stoltenberg hadde fredag et privat møte med president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul. Møtet var lukket for pressen, men både Nato og Tyrkia sendte uttalelser i etterkant.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Flott å bli tatt imot av president Erdogan i Istanbul, tvitret Stoltenberg sammen med et bilde av de to fredag kveld.

– Jeg takket presidenten for hans avgjørende rolle i å sikre at kornavtalen for Ukraina vedvarer. Vi diskuterte også fullføringen av Finlands og Sveriges medlemskap, som vil gjøre vår allianse sterkere, sier Nato-sjefen.

Tyrkia, Sverige og Finland inngikk en intensjonsavtale i juni om at Tyrkia vil si ja til at de to landene blir Nato-medlemmer såframt en rekke krav er oppfylt.

– President Erdogan påpekte at skrittene som tas av Sverige og Finland, vil avgjøre hvor raskt godkjenningsprosessen vil skje og når den vil bli fullført, heter det fra Erdogans kontor etter møtet.

Stoltenberg berømmet «store, konkrete skritt som allerede er tatt av de to landene» for å sette intensjonsavtalen ut i live, opplyser Nato.

Tyrkia har anklaget de to nordiske landene for å gi en trygg havn til kurdiske opprørere. Ankara har blant annet krevd at Sverige utleverer en rekke personer som landet mener er knyttet til kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson skal tirsdag møte Erdogan i Ankara.

Powered by Labrador CMS