Meninger

MOST-GENERAL: Tidligere i vår ble daværende Heimevernet-sjef Elisabeth Michelsen utpekt til MOST-general.

Kjære Elisabeth Michelsen, det er nokså selektive fakta du gjør rede for

Dessverre gir innleggene dine inntrykk av at Forsvarets øverste ledelse fortsatt beskytter sine egne og sin egen involvering i tidligere varslingssaker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Kjære generalmajor Elisabeth Michelsen,

Jeg ønsker deg all mulig lykke til med den viktige jobben du har framfor deg med å rydde opp i Forsvarets håndtering av varslingssaker. Dessverre syns jeg at du i ditt første utspill knyttet til foreløpig siste kapittel i medienes dekning av Forsvarets håndtering av varsler om seksuelt trakasserende atferd blant egne ansatte, kommer skeivt ut fra hoppkanten.

Samme dag som NRK slår opp nok et tilfelle av en offiser som har trakassert uten at det så langt har fått konsekvenser for vedkommendes karriere, har du lagt ut et internt skriv på Forsvarets intranett som gjør rede for «fakta i saken». Men det er nokså selektive fakta du gjør rede for.

I det interne oppslaget forklarer du regelverket knyttet til refs, og gjentar at omvarslede har fått den mildeste reaksjonsformen. At refsen ikke ble ført inn på rullebladet hans, nevnes ikke. I oppslaget gis heller ingen forklaring på hvorfor det å være refset for å ha opptrådt trakasserende, heller ikke denne gangen fikk noen som helst konsekvenser av betydning for omvarslede.

I omtalen til NRK leser jeg også at du fastholder at omvarslede er «bunnsolid» til tross for at han har gått inn på rommet til en som lå og sov, og kysset henne mot hennes vilje. Det er rett og slett vanskelig å forstå for utenforstående. Du vektlegger at han selv fortalte om hendelsen. At det kan ha skyldtes at det var to vitner til det som skjedde og at det derfor uansett ville måtte komme for en dag, synes ikke å ha slått deg.

Mest forstemmende er likevel innledningen til teksten hvor det presiseres at dette, altså informasjonen til alle Forsvarets ansatte, «er avklart med vedkommende». Jeg forstår det som at omtalen er avklart med omvarslede offiser med høy grad. Hvis det ikke var avklart med renholdsarbeiderne som varslet, er det en klar forskjellbehandling.

Dessverre gir innleggene dine inntrykk av at Forsvarets øverste ledelse fortsatt beskytter sine egne og sin egen involvering i tidligere varslingssaker.

Powered by Labrador CMS