Nyheter

I KYIV: Statsminister Jonas Gahr Støre hilste på president Volodymyr Zelenskyj under markeringen av Ukrainas uavhengighetsdag torsdag 24. august.
I KYIV: Statsminister Jonas Gahr Støre hilste på president Volodymyr Zelenskyj under markeringen av Ukrainas uavhengighetsdag torsdag 24. august.

Norge donerer nye luftvernmissiler og mineryddingsutstyr til Ukraina

Regjeringen har besluttet å donere sett for eksplosivbasert minerydding og IRIS-T missiler til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Norge vil fortsette å støtte Ukrainas forsvarskamp mot Russland så lenge det er nødvendig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ukraina har et akutt behov for mer militær støtte og materiell støtte nå, og for materiell til å bryte gjennom minefelt. Gjennom denne donasjonen bidrar Norge med viktig og nødvendig kapasitet i Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen.

De russiske styrkene har lagt ut et omfattende nettverk av minefelt for å hindre de ukrainske styrkene i å trenge gjennom frontlinjene. Minefeltene gjør Ukrainas kamp mot Russland krevende, og gjør det vanskelig for ukrainske stridsvogner å ta seg fram.

Utstyret som nå doneres skal brukes for å rydde korridorer gjennom minefelt. Det hentes fra Forsvarets lagre og skal gjenanskaffes.

Mer luftvern

Regjeringen har også besluttet at Norge skal donere IRIS-T-missiler. Missilene vil kunne skytes ut fra utskytningsenheter som Sverige har vedtatt å donere.

Luftvern er avgjørende for Ukrainas evne til å beskytte både den sivile befolkningen, infrastruktur og militære avdelinger ved frontlinjen mot alle typer russiske angrep fra luften, skriver regjeringen i en pressemelding.

Skal gjenanskaffes

Støtte med luftvern har fra krigens start vært Ukrainas høyeste prioritet. Vestlig og norsk støtte med luftvern har vært avgjørende for å hindre Russland i å ta kontroll over luftrommet, og har dermed avverget store sivile lidelser og militære tap, skriver regjeringen videre.

– Ukraina har fått omfattende donasjoner av luftvern fra vestlige land tidligere, men behovet er enormt. Norge vil fortsatt støtte Ukraina i deres kamp for å forsvare seg mot russiske styrker. Vi vil derfor nå donere luftvernmissiler. Dette er en av de hittil største norske donasjonene av militært materiell til Ukraina, sier statsministeren.

Det vil gjenanskaffes missiler til Forsvaret som tilsvarer de donerte missilene. Dette vil gjøres med bruk av midler fra Nansen-programmet.

Norge har tidligere bidratt med donasjon av NASAMS og Mistral luftvern til Ukraina.

Powered by Labrador CMS