Nyheter

NY SAK: Forsvarssjefen sier han vil gå nærmere inn på en ny varslingssak i Forsvaret. Bildet er tatt den 8. mai under feiringen av frigjørings- og veterandagen.

Forsvarssjefen vil se nærmere på ny varslersak

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekrefter overfor NRK at han vil gå inn og se nærmere på behandlingen av en ny varslersak i Forsvaret. – Denne saken burde jeg fått vite om, sier han til NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken dreier seg om en offiser som i 2020 ble dømt til 36 dagers ubetinget fengsel både for fyllekjøring og for å ha prøvd å få andre – i dette tilfellet underordnede kollegaer – til å lyve om at han hadde drukket alkohol og fyllekjørt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hendelsen og dommen fikk ingen konsekvenser for offiserens karriere. Han mistet en kort tid sikkerhetsklareringen, men fikk den tilbake og fortsatte sin karriere på høyt nivå i Forsvaret, ifølge NRK.

Kvinnen som arrangerte festen der hennes sjef deltok før han senere ble dømt for å ha fyllekjørt, har sendt et skriftlig varslingsbrev til Forsvarsdepartementets varslingsmottak. Varselet handler om håndteringen av saken, som har vært en stor belastning for henne.

– Motivasjonen er at ingen skal måtte føle det på samme måte som jeg gjorde da jeg varslet. Følelsen av å ikke bli trodd, eller føle seg ubetydelig og ikke like mye verdt som den man varslet på. Så kanskje det kan bli en endring i den ukulturen med at folk gjør ulovlige eller graverende ting og så fortsetter de i jobb som om ingenting har skjedd, sier Kristine Solhaug til NRK.

Majoren det er snakk om opplyser til NRK at han er uenig i dommen, selv om han også tapte anken både til lagmannsretten og Høyesterett, og sier den er sendt til behandling i Gjenopptakelseskommisjonen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen – som var sjef for Hæren da hendelsen fant sted – sier at han ikke kjente til saken, og selv om han ikke ønsker å kommentere enkeltsaker bekrefter han at dette høres ut som en sak han skulle blitt orientert om.

– Denne saken burde jeg fått vite om. Det burde kommet automatisk at dette er noe vi må varsle sjef Hæren om, sier han.

På direkte spørsmål om han vil se nærmere på saken, svarer han:

– Nå overrasker du meg med det spørsmålet, men ja, det tenker jeg at det skal jeg gjøre, svarer Kristoffersen.

Les også: Forsvarets sikkerhetsavdeling: Straff eller bøter fører ikke automatisk til tap av sikkerhetsklarering

Powered by Labrador CMS