Debatt:

17. august overtok Eirik Kristoffersen forsvarssjefens kommandoflagg. Haakon Bruun-Hanssen tropper av etter nærmere syv år som forsvarssjef.

– Våre verdier er det viktigste

Løse oppdrag og ta vare på folkene som utgjør Forsvaret, slik ser jeg på jobben min som forsvarssjef, skriver Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har satt våre verdier som min viktigste prioritet som forsvarssjef. Respekt for oppdraget vårt, for våre medsoldater for samfunnet rundt oss og respekt for motstanderen, er helt grunnleggende for at vi skal lykkes. Ansvar for å holde orden i eget hus og ansvar for å ta de riktige beslutningene – selv når situasjonen er uklar. Oberst Birger Eriksen tok ansvar 9. april 1940 på Oscarsborg festning. Han gjorde det rette i en uklar situasjon. Mot til å finne løsninger i vanskelige situasjoner, mot til å stå opp mot urett og mot til å si nei når det kreves. Vi trenger modige soldater som forstår forskjellen på lojalitet og lydighet.

Vi trenger modige soldater som forstår forskjellen på lojalitet og lydighet.

Les også: – Obersten som tok ansvar og viste mot

Lojalitet og tillit

Verdiene våre skal vi ikke ta for gitt. Vi må diskutere hva de betyr for den enkelte av oss og for avdelingene vi er en del av. Lederskapet vårt skal være intensjonsbasert. Selve grunnlaget for godt lederskap er tillit, lojalitet og våre verdier. Når det røyner på, er det verdiene våre som skal støtte oss i beslutningene vi må ta, på alle nivåer i Forsvaret.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Og fikk du med deg anmeldelsen av forsvarssjefen bok «Jegerånden»?

Forsvaret har vært i kontinuerlig omstilling i mange år, det er normalen. Verden er omskiftelig, og samfunnet vi skal beskytte, er i stadig endring. Forsvaret må være fremsynt slik at vi hele tiden er relevante og ikke havner i bakevja. Samtidig skal vi alltid evne å ta vare på folkene, vår viktigste ressurs.

Vilje til å forsvare

Løse oppdrag og ta vare på folkene som utgjør Forsvaret – slik ser jeg på jobben min som forsvarssjef.

Verdiene våre er like viktige i dag som de var i kampen mot nazismen. 2. verdenskrig var en kamp mellom verdier, demokratiet sto opp mot totalitære ideer. Historien har

vist at dersom man kjemper for en sak man tror på, så kan man slå en militært overlegen motstander. Forsvarsevnen vinner slagene, men forsvarsviljen vinner krigen.

Løse oppdrag og ta vare på folkene som utgjør Forsvaret – slik ser jeg på jobben min som forsvarssjef.

For alt vi har, og alt vi er.

Powered by Labrador CMS