Nyheter:

BESØKTE RASOMRÅDET: Forsvarssjefen, general Eirik Kristoffersen, besøkte søndag soldater som deltar i forskjellige oppdrag etter raset på Gjerdrum. Her med Runar Jeistad fra Brigade Nord.

Gjerdrum-raset: Forsvarssjefen besøkte redningsmannskapene

– Forsvaret skal fortsatt støtte og bistå, forsikrer forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøkte skredområdet søndag. Han oppsummerer sine inntrykk i en Facebook-oppdatering søndag kveld:

«En tragedie - vi tenker på dere i Gjerdrum. Forsvaret skal fortsatt støtte og bistå. Jeg fikk snakket med mange av de som bistår idag - takk til lokalbefolkningen og alle redningsmannskaper. Ta vare på hverandre».

Natt til søndag kjørte Forsvaret inn i skredområdet i Gjerdrum med et kjøretøy utrustet for brolegging. Veien som ble lagt ut skal gjøre det mulig for letemannskapene å ferdes tryggere i det ustabile leirskredet. Kjøretøyet bemannes av personell fra Ingeniørbataljonen.

Forsvaret bidrar også med spesialtrente hunder, droner fra FSK, HV-soldater fra innsatsstyrke Derby i HV-02, Bell- og Sea King-helikoptre, samt Orion-fly.

BROLEGGERE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøker soldater som deltar i forskjellige oppdrag etter raset på Gjerdrum. Her med ingeniørsoldater fra Brigade Nord.Pågått hele natten

Redningsarbeidet har pågått hele natten. Men det er ikke gjort noen nye funn i rasgropa i Gjerdrum i natt. Det forteller operasjonsleder Gisle Sveen til NRK klokken 05:30 mandag morgenen.

– Akkurat nå er det ikke noe aktivt søk som pågår, men de vil starte opp igjen om ikke så lenge. Det er med tanke på hundene og luktspor at stedet skal få hvile litt, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Tre personer har fortsatt status som savnet etter leirskredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember.

– Det er meget krevende å jobbe i rasområdet. Vi er fortsatt i et aktivt søk etter overlevende og fortsetter å søke utover kvelden og natta, sa politiets innsatsleder Bjørn Christian Willersrud på en pressebrifing i 19-tiden søndag.

– Vi planlegger for å ha samme trykk framover og har planlagt fram til mandag kveld i første omgang, sa innsatsleder Gøran Syversen i brannvesenet.

På en pressebrifing i 16-tiden opplyste politiets innsatsleder at redningsmannskapene har flyttet seg lenger nord i skredet.

KATASTROFEOMRÅDE: Forsvarssjefen skuer inn over rasområdet, hvor soldater fra Ingeniørbataljonen har lagt en Leguan-bro og markforsterkningsutstyr nede i raset på Gjerdrum.

Avhengig av hulrom

Innsatsleder helse Gunnar Farstad fortalte på pressebrifingen i 21-tiden at det ikke er umulig at noen kan ha overlevd, til tross for den kalde temperaturen.

– Forutsetningen er at de ligger i et hulrom i en bygningsmasse, sa han.

– Det er historier fra andre steder i verden, riktignok stor sett med høyere temperatur, der man har overlevd lenge. Det avhenger av at man befinner seg i et hulrom der det også er isolasjon.

– Men man har også norske erfaringer med at man kan overleve med langt under 20 grader i kjernetemperatur, la Farstad til.

INGENIØRSOLDATER: Redningsmannskaper og ingeniørsoldater i aktivitet i rasområdet ved Ask i Gjerdrum lørdag kveld. Flere boliger ble tatt av jordskredet og tre personer er savnet, mens syv er bekreftet omkommet søndag kveld. Over 1000 personer i området er evakuert.

Sju omkomne funnet

Klokken 17.27 søndag ettermiddag ble den sjuende omkomne personen etter leirskredet funnet.

– Personen ble bekreftet død på stedet. Vedkommende ble funnet etter godt samarbeid mellom politiets etterretning, politiets hunder og usar-mannskaper, sa innsatsleder Willersrud.

Han forteller at den siste omkomne ble funnet et godt stykke inne i skredet, og at det ikke er lang avstand mellom noen av funnene.

Totalt er nå sju personer bekreftet omkommet etter leirskredet på Ask i Gjerdrum. 31 år gamle Eirik Grønolen ble funnet fredag. Lørdag ble tre nye funn gjort, og Lisbeth Neraas, født i 1966, og Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, født i 1980, ble identifisert søndag kveld. Søndag er ytterligere tre omkomne personer funnet.

SIKRER INNFARTSÅRE: Ingeniørsoldater fra Hæren er på plass inne i rasområdet med utstyr for å sikre veien for letemannskapene. Flere boliger ble tatt av jordskredet, tre personer er savnet og syv er bekreftet omkommet søndag kveld. Over 1000 personer i området er evakuert.

– Vanskelig å bevege seg

En av bakkemannskapene, Inge Myhrer, fagansvarlig for urbant søk og redning (usar) og leder for redningsgruppa i Nedre Romerike brannvesen, fortalte om krevende leteforhold.

– Det er vanskelig å bevege seg. Vi må lage veier der vi skal bevege oss, sa han på pressebrifingen

– Vi legger veier der hundeekvipasjene markerer og søker mot bygningsmasser og der det kan være hulrom, forklarte Myhrer.

Han fortalte at de fortløpende vurderer sikkerheten i gropen.

– Vi har tett dialog med geoteknikere og geologer. En av de fire sikkerhetsansvarlige der nede er en geolog, sa Myhrer.

Powered by Labrador CMS