Nyheter

HAR BEKLAGET: E-tjenesten har ifølge EOS-utvalgets årsmelding beklaget manglende fremleggelse av saker. Nils Andreas Stensønes er sjef for Etterretningstjenesten.
HAR BEKLAGET: E-tjenesten har ifølge EOS-utvalgets årsmelding beklaget manglende fremleggelse av saker. Nils Andreas Stensønes er sjef for Etterretningstjenesten.

E-tjenesten beklager mangler som følge av rutinesvikt

Samtidig har ingen av klagene rettet mot E-tjenesten i 2021 ført til kritikk fra EOS-utvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin årsmelding for 2021 skriver Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) at E-tjenesten ikke har lagt frem alle saker og operasjoner for utvalget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Utvalget har ikke fått fremlagt alle saker og operasjoner som E-tjenesten har forelagt for Forsvarsdepartementet i perioden 2011–2020, skriver utvalget.

– E-tjenesten har beklaget de manglende fremleggelsene, som skyldtes rutinesvikt.

Ifølge rapporten har utvalget presisert at alle saker skal legges frem for godkjenning.

Les mer: I 2020 fikk FSA og NSM kritikk fra utvalget.

Videre står det i årsmeldingen at utvalget har mottatt totalt ti klager rettet mot E-tjenesten i løpet av 2021. Det er to flere klager enn i 2020. Av disse ti klagesakene er åtte av dem avsluttet i løpet av 2021 og ingen har ført til kritikk av E-tjenesten, ifølge rapporen.

Høsten 2020 var utvalget på inspeksjon hos Etterretningsbataljonen (Ebn) på Setermoen. Etterretningsbataljonen er en avdeling i Hæren og hovedtema for inspeksjonen var bataljonens samarbeid med E-tjenesten.

Under inspeksjonen ble datasystemer og utvalgte dokumenter inspisert, noe som ikke ga grunnlag for oppfølging. Utvalgets inspeksjon hos Forsvarets spesialkommando (FSK) på Rena ga heller ikke grunnlag for oppfølging.

Les mer: PST kritiseres i utvalgets årsmelding for 2021.

Powered by Labrador CMS