Nyheter:

TVIHOLDER: Sv mener regjeringen tviholder på hemmeligholdet i Frode Berg-saken. Dette bildet er tatt i forbindelse med boklanseringen.

SV om avgraderingsnekt i Frode Berg-saken: – Regjeringen tviholder på hemmeligholdet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har for andre gang avslått Stortingets ønske om å avgradere en kortversjon av EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele rapporten er gradert etter sikkerhetsloven, og i et brev til Stortinget viser Bakke-Jensen til nasjonale sikkerhetsinteresser i avslaget for en offentlig kortversjon, skriver VG.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Folk flest får dermed ikke vite om EOS-utvalget har avdekket kritikkverdige forhold i saken. EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

Vil tvinge fram avgradering

SVs Freddy André Øvstegård, som sitter i Stortingets særskilte komité i saken, mener hemmeligholdet er unødvendig.

– Jeg reagerer sterkt på at regjeringen tviholder på hemmeligholdet og hindrer den åpne og demokratiske kontrollen av etterretnings- og sikkerhetstjenestene våre. Hemmeligholdet er unødvendig, EOS-utvalget er tydelig på at det vi har bedt om avgradering av, ikke er skadelig å vise fram. Her gjemmer regjeringen seg bak hemmelighold fordi det er behagelig, sier han.

Øvstegård sier det nå vil bli aktuelt for Stortinget å tvinge fram avgradering gjennom et vedtak.

– Jeg tror dessverre det blir nødvendig, og at SV vil måtte ta til orde for det, sier han.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes har flere ganger bedt om en avgradering av rapporten.

Les også: Fregatten KNM Thor Heyerdahl med innholdsrik påske: overvåket russisk militær aktivitet og hentet påskeegg i Berlevåg

Ap skuffet over Bakke-Jensen

Dag Terje Andersen (Ap), som leder den særskilte komiteen i saken, sier til VG at han er skuffet over svaret fra forsvarsministeren. Han vil nå ta opp med komiteen om de skal fremme et eget lovforslag om avgradering.

– Det er en veldig høy terskel for å gjøre et slikt vedtak, men muligheten ligger der, slik at hemmeligholdet ikke kan brukes som en politisk bekvemmelighet, men bare til å beskytte faktisk informasjon om rikets sikkerhet, sier Andersen.

Han vil høre med komiteen om det er stemning for å fremme et slikt forslag.

Høring neste uke

Heller ikke Frode Berg har fått lese rapporten om sin sak. Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Berg har erkjent at han var i Russland på oppdrag fra E-tjenesten, men har fortalt at han følte seg presset til å utføre oppdraget.

Førstkommende mandag skal det holdes en lukket høring på Stortinget. Der vil både nåværende og daværende forsvarsminister stille. Også EOS-utvalget og E-tjenesten vil være representert.

Les også: Anbefaler å flytte HV-16 fra Bjerkvik til Tromsø

Powered by Labrador CMS