Debatt:

Jeg er trygg på at regjeringen har funnet en god balanse, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. På bildet ser vi sjef for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde.

– Nei, det blir ikke masseovervåking

Etterretningstjenesteloven bidrar til et tryggere Norge gjennom at E-tjenesten får tilgang til det digitale rom, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Thomas Lie-Gjeseth skriver (se under) at den nye loven vil gi E-tjenesten rett til å drive med masseovervåkning. Det er ikke riktig. Lovforslaget vil åpne for å lagre metadata om kommunikasjonen som krysser landegrensene.

Det er ikke slik at E-tjenesten vil få tilgang til all digital kommunikasjon mellom norske borgere. Data om norsk kommunikasjon vil filtreres ut så langt som mulig. Data som ikke kan filtreres ut, vil masselagres, men tilgang til søk i lageret krever godkjennelse fra en domstol. Innholdet i kommunikasjonen vil ikke masselagres.

Det er ingen uenighet om at forslaget er et stort inngrep i personvernet.

Jeg tar bekymringen på alvor.

Men det trengs altså en godkjenning fra domstolen før E-tjenesten får tilgang til lageret, og EOS-utvalget vil kontrollere løpende.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Kritikere har hevdet at forslaget vil resultere i en nedkjøling av den offentlige debatten gjennom taushet og selvsensur. Jeg tar bekymringen på alvor. Derfor er jeg opptatt av å formidle at systemet er strengt begrenset til utenlandsetterretning, og ikke skal brukes til å overvåke egen befolkning.

Det er ikke slik at E-tjenesten vil få tilgang til all digital kommunikasjon mellom norske borgere.

Det er en grunnleggende forutsetning. I en lov som dette må legitime interesser og hensyn veies mot hverandre. Jeg er trygg på at regjeringen har funnet en god balanse. Norsk utenlandsetterretning er en grunnstein for Norges forsvar og sikkerhet.

Ved å styrke vår etterretningsevne vil loven bidra til å beskytte vårt åpne, frie samfunn og de verdiene, frihetene og rettighetene vi setter så høyt.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS