Nyheter

ILLUSTRASJONSBILDE: Dobbie (bak) og moren Pepina (i forgrunnen) er delfiner av typen tumlere. Det er samme art som det amerikanske forsvaret benytter seg av. Dobbie og Pepina har ingenting med det russiske forsvaret å gjøre.

Russland har doblet antall «krigerdelfiner»

Delfinene brukes til å holde vakt, varsle om inntrengere og kan lete etter miner og andre eksplosiver.

Russland har angivelig doblet antallet dresserte delfiner rundt marinebasen i Sevastopol på Krimhalvøyen. Det skriver nettstedet Naval News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tidligere har tre til fire delfiner vært en del av forsvaret rundt militærbasen. I dag skal antallet være oppe i seks til syv «krigerdelfiner», ifølge nettstedet. Dyrene brukes blant annet mot dykkere fra fiendtlige styrker, slik at disse ikke skal kunne komme seg inn på russisk militært område.

Delfinene patruljerer farvannet rundt basen, og årsaken til at Russland trenger flere delfiner skal være at disse patruljene enten gjennomføres oftere, eller at de nå dekker et større område enn tidligere, ifølge nettstedet.

«Delfinvåpenkappløpet»

I 2019 skrev Aftenposten om «delfinvåpenkappløpet» mellom Russland og USA, som utspilte seg på 1960-tallet. USA har trent sjøpattedyr siden 1959 som en del av U.S. Navy Marine Mammal Program, og benytter seg av både delfiner og sjøløver.

Dyrene trenes opp til å søke etter miner på havbunnen, angripe dykkere og plassere eksplosiver på fiendtlige skip. I tillegg brukes de til å oppdage, varsle om og jage inntrengere, inspisere rør og finne igjen savnet utstyr i havet.

Under Nato-øvelsen Blue Game i 2001 hadde amerikanske styrker med seg fire minesøkende Atlanterhavsdelfiner. Delfinene Chopper og Hapa ble fløyet til Kjevik lufthavn fra San Diego, før de deltok på øvelsen i Skagerrak.

Russisk hval-desertør i Norge

I dag benytter U.S. Navy seg hovedsaklig av to delfin-arter, tumlere som kan bli opp til 3,7 meter lange og veie opp til 650 kilo, og californiasjøløver, en art av øreselfamilien som naturlig holder til i områder fra sørøst i Alaska og ned til sentrale deler av Mexico.

Det russiske forsvaret benytter seg av både delfiner og hvithvaler, også kalt belugahval.

I 2019 dukket en hvithval som trolig hadde desertert fra det russiske forsvaret opp i Finnmark. Dyret hadde på seg belter merket med «Equipment St. Petersburg».

Hvithvalen ble etter hvert godt kjent i det norske mediebildet, og fikk tilnavnet Hvaldimir. Etter at han først dukket opp i Finnmark, har Hvaldimir blitt observert en rekke ganger langs norskekysten, senest i Oslofjorden i mai i år– samtidig som det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» besøkte hovedstaden.

Les også: USS Gerald R. Fords flåtestyrke fikk ny sjef i Oslofjorden

Powered by Labrador CMS