Nyheter

HJELM-PROBLEM: Paradehjelmene til Livgardets ridende musikere er ikke sikker nok. Det vil det svenske forsvaret gjøre noe med.

Försvarsmakten vil ha nye hjelmer for soldater til hest

Paradehjelmen som brukes av Livgardens ridende musikere er ikke god nok, mener avdelingens verneombud. Försvarsmakten ser nå på muligheter for å sikre godt verneutstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verneombudet for Livgardets dragonmusikkår har stilt spørsmål ved ridende soldaters verneutstyr. Nå vil det svenske forsvaret sørge for at ridehjelmene oppfyller krav til rytternes sikkerhet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Livgardets dragonmusikkår består av musikere til hest. Avdelingen har 30 musikere og holder til ved Kavallerikasern i Stockholm. Avdelingen deltar i seremonier og konserter, samt at de gjør oppdrag som «den beridna högvakten». Högvakten er de avdelingene som til enhver tid holder vakt ved Stocholms slott og Drottningholms slott.

Avdelingens verneombud har meldt hjelm-saken til det svenske arbeidstilsynet, som nå skal behandle saken. Livgarden ser allerede på utbedringer.

– Jeg har allerede bestemt å starte prosjektet «Ryttersikkerhet», som tar sikte på en helhetlig tilnærming til sikkerhet, sier oberst Stefan Nacksten, sjef for Livgardet.

Ifølge svenske Aftonbladet har hjelmen som benyttes i dag vært uforandret i mer enn 100 år. I fjor skal en rytter ha blitt kastet av en steilende hest og mistet hjelmen. Rytteren skadet ikke hodet, men Försvarsmakten omtaler hendelsen som alvorlig.

Ifølge Nacksten jobbes det nå med å utvikle en ny paradehjelm som gir bedre beskyttelse for rytterne. Musikerne til hest vil også få ryggbeskyttelsesvest, oppgir Nacksten.

Livgardets dragonmusikkår rir Shire-hester, som er en av verdens største hesteraser. Hestene ris med fottøyler, slik at musikerne skal kunne ha hendene frie når de spiller.

Powered by Labrador CMS